Youtube/REPORTER NEWS
Kadri Veselji i Hašim Tači

Advokat Goran Petronijević kaže da su namere Specijalnog suda u Hagu neiskrene, a da se to se vidi po tome što su bivši lideri OVK Hašim Tači i Kadri Veselji “sklonjeni”, ali se ne priznaje da su ubijali Srbe, nego da su vršili zločine nad Albancima.

Povodom godinu dana pritvora za Tačija i Veseljija i potvrđivanja optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, Petronijević je za Kosovo onlajn rekao da to što su oni u Hagu potvrđuje tezu koju zastupa, a to je da je Specijalni sud mehanizam za “disciplinovanje kosovskih lidera od strane njihovih mentora”.

Naveo je da je to suština tog suda, i da je to nije sud koji će da dovede do pravde i da zadovolji pravdu za srpske i nealbanske žrtve.

– To što su se oni ubijali međusobno iz političkih razloga kakve veze ima sa zadovoljenjem pravde za srpske i nealbanske žrtve?! Kakvo zadovoljenje pravde će doneti optužnica za ubijanje Albanca? Iz toga se vidi neiskrena namera tog suda – skloniti Tačija i Veseljima, ali ne priznati da su oni ubijali Srbe, nego da su vršili zločine nad Albancima – rekao je Petronijević.

Naveo je da od osnivanja Specijalnog suda tvrdi, kao i danas, da to nije sudu koji će da dovede do pravde za srpske žrtve, nego da je on osnovan kao pritisak na Albance koji “do kraja ne slušaju svoje gazde”.

– Kada budem video prvu pravnosnažnu presudu i prvog upućenog na izdržavanje kazne za ubistvo Srba i nealbanaca, onda ću povuci reč za taj sud i moći ću da razmisljam o tom nazovi sudu, kao sudu – rekao je Petronijević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here