EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da je odluka Vlade Kosova da ograniči slobodu kretanja građanima grubo kršenje Ustava i najavio da će u utorak tražiti od Ustavnog suda da obustavi i poništi tu odluku.

Konferenciju je održao odmah nakon odluke Vlade Kosova da uvede dodatne mere za suzbijanje koronavirusa na Kosovu.

– Bio sam primoran večeras da se obratim u kasne sate zbog opasne odluke za građane i bezbednost zemlje. Premijer Кurti i njegova vlada grubo su prekršili Ustav Кosova – rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, sloboda kretanja može se ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.

– Odluka o ograničavanju slobodnog kretanja građana predstavlja odstupanje od ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom Kosova. Prava i slobode građana mogu se ograničiti samo ukoliko Skupština Kosova proglasi vanredno stanje – rekao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao i da će se suprotstaviti svakoj instituciji koja bude kršila zakone.

Tači je ukazao da je Vlada Kosova odbijala da proglasi vanredno stanje navodeći da je situacija u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom. On je ocenio da građani Kosova sada nisu dužni da poštuju nove vladine mere jer nisu u skladu sa ustavom Kosova.

A ukoliko vlada ne suspenduje meru ograničavanja kretanja, predsednik Kosova ce se obratiti ustavnom sudu.

– Ni kosovska policija, ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu neustavnu odluku vlade, jer će sami počiniti krivično delo. Odluka vlade je bespravna i ne može se primenjivati na teritoriji Kosova. Premijer, koji je tvrdoglavo odbio da se proglasi vanredno stanje sada donosi neustavne odluke – rekao je Tači.

4 COMMENTS

  1. Samo da obavestim srpski narod, da je sa najvišeg mesta dozvoljen i preporucen izvoz Brasna na Kosovo. Oni nama takse, mi njima BRASNO.Zbog cega im se sada svidja srpsko brašno-jer je Evropa zabranila izvoz.Toliko za patriote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here