EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je potpisao nominaciju lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za premijera i da se nada da će “Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da se odrekne te nominacije”, prenosi Ljajmi.

Tači je to rekao nakon sastanka sa bivšim šefom Misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom I zatražio  da se što pre uspostave institucije, rekavši da je to zahtev međunarodnih faktora i građana Kosova.

Naglasio je da bi Kurti trebalo da se izjasni o mandatu ili da ga odbaci.

„Volja je političkog spektra da se ovaj uspešni izborni proces 6. oktobra završi što je brže moguće. Poštovaću Ustav i zakon Kosova i svoj  autoritet kao predsednik zemlje, koji proizilazi iz Ustava Kosova. Naravno, sada je na potezu predsednik pobedničke stranke i u vezi s tim imali smo sastanak  sa liderom prve stranke, gde je obećao da će u narednim danima prihvatiti pravni smisao odgovornosti mandatara za uspostavljanje vlade “, rekao je on.

„Dugo smo čekali, ali  i građani čekaju i međunarodni prijatelji takođe, vreme ističe, tako da ja kao predsednik zemlje vidim obaveze lidera stranke koja je pobedila  na izborima i nominovao više od polovine kabineta. Potpisao sam njegovu nominaciju za premijera i ta nominacija je još uvek u funkciji i nadam se da će Kurti reagovati jer je to u njegovom sopstvenom interesu ili bi u suprotnom trebalo da  se odrekne toga “, rekao je Tači.

Kosovski predsednik  zahvalio je ambasadoru Vokeru na njegovom svedočenju o masakrima koje je Srbija počinila na Kosovu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime