Tanjug
Hašim Tači

Aljbin Kurti je posle mnogo godina na čelu Pokreta Samoopredeljenje uspeo da pobedi na izborima, ali ta pobeda je veoma tesna, sa 5-6 hiljada glasova više od Demokratskog saveza Kosova i moguće je da Kurti ipak ne postane premijer, pišu kosovski mediji.

Ništa nije sigurno i Aljbin Kurti možda ne bude izabran za premijera jer DSK može insistirati, kao i pre izbora, da Vjosa Osmani bude premijer. Ako DSK odbije Samoopredeljenje, Kurti se može obratiti Demokratskoj partiji Kosova ili stranci Ramuša Haradinaja, a to je potez koji ne bi bio moralan zbog činjenice da je Samoopredeljenje vodilo kampanju napadajući upravo vladajuće stranke zbog korupcije i nepotizma.

Kako se navodi, u slučaju da Kurti ne uspe da formira vladajuću koaliciju, Tači može dati mandat drugoj stranci po broju mandata u Skupštini, a to je DSK, da formira vladu. I u ovom slučaju neće biti iznenađujuće ako dođe do velike koalicije DSK-DPK sa Osmanijevom kao premijerom.

List piše, da je to koalicija koju smo i ranije videli na Kosovu, ali i koju bi međunarodni faktor još više pozdravio, jer su obe ove stranke privrženije razgovorima sa Srbijom, za razliku od Aljbina Kurtija, koji je po ovom pitanju težak i nepredvidiv.

Igra je počela i sada se očekuje ozvaničenje izbornih rezultata, a tek tada će početi “bitka“ za stvaranje vlade, što može doneti iznenađenja, i nije nužno da će Aljbin Kurti postati premijer, zaključuje se u tekstu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime