Tači: Priština za dijalog sa Beogradom

0

Kosovo želi mir i dajalog sa Beogradom: Hašim Tači
 

Tači je to rekao posle oproštajnog susreta s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, koja je odala priznanje kosovskom premijeru za napore u postizanju sporazuma i dijalog s Beogradom.

 

Predsednik vlade u Prištini je dodao da je visoka predstavnica Ešton omogućila pokretanje dijaloga "i postizanje istorijskog sporazuma Kosova i Srbije iz aprila 2013, koji nije bio lak ali je bio nužan".

 

I, kako je to rekao Tači, danas su kosovski Srbi sa severa uključeni u društvo i institucije.

 

Tači je rekao da "na Kosovu i drugde na Balkanu, ipak, sav posao nije završen". "Ali, naši ljudi danas gledaju u budućnost i uključivanje u EU i NATO", dodao je.

 

"Želim da uverim baronicu Ešton, članice EU, sve prijatelje Kosova, da je Kosovo za mir i opredeljeno za dijalog i u budućnosti", naglasio je Tači.

 

Prema njegovim rečima, nije bilo lako da premijer Srbije Ivica Dačić i on pokrenu dijalog "posle sto godina sukoba između naše dve zemlje".

 

"Pre dve godine smo se", istakao je kosovski premijer, "ovde sastali s premijerom Dačićem uz velike teškoće, ali danas je skoro normalno i lako da se ministar inostranih poslova Dačić i (kosovski) ministar Hodžaj sastaju u Beogradu".

 

Tači je naglasio da je "to, naravno, postignuto uz podršku SAD kao i zemalja EU" i zahvalio visokoj predstavnici EU Ešton za "vodeću ulogu u tom procesu, jer je sporazum (Beograd-Priština) sam po sebi bio istorijski".

 

"Želim da uverim baronicu Ešton, članice EU, sve prijatelje Kosova, da je Kosovo za mir i opredeljeno za dijalog i u budućnosti", rekao je Tači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here