EPA/Stringer
Hašim Tači

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu izjavio je danas da kosovski predsednik Hašim Tači nema više ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije, a da je ideja podele Kosova uvek ili na ili ispod stola.

Spahiu je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da se nada da će dijalog Prištine i Beograda uskoro biti nastavljen.

– EU i SAD su zajedno u ovom procesu. S tim što su Amerikanci formalno posrednici, a u srži su pregovarači sa Srbijom o tome koja je cena koju Srbija traži za priznanje Kosova – rekao je Spahiu.

Upitan kakvu ulogu očekuje za kosovskog predsednika Hašima Tačija nakon što je u Hagu najavljeno podizanje optužnice protiv njega, Spahiu je istakao da Tači nema više ulogu.

– Za 4. Jul, Dan nezavisnosti SAD, u Prištini je američki ambasador podigao američku zastavu zajedno sa predsednicom kosovskog parlamenta Vjosom Osmani, a ne sa predsednikom Kosova – podsetio je Spahiu.

Govoreći o ideji podele Kosova i korekcije granica, Spahiu je naveo da je to davnašnja ideja Beograda.

– Ona (ideja podele Kosova) je uvek ili na stolu ili ispod stola, sve dok Srbija ne prizna Kosovo. Tu ideju prihvatili su Tači i bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, ali njih više nema na političkoj sceni – zaključio je Spahiu.

3 COMMENTS

  1. Kakav dijalog, kakva podela? To su radili Tito i srpski komunisti. Zato su potomci tu gde su i svako radi sa njima sta hoce. Potomci moraju da se odreknu nepismenih predaka, pogledaju istini u oci i oslobode zemlju, ako zele da im pokolenja zive bezbedno i na svom. Umesto sto glasaju za decu crvenih i time produzavaju agoniju.

  2. jeste negivadi ali srbski narod je podneo velike zrtve u poslednji 100/200 godina i ostao prevaren od svoji politicara jer neko neko nepoznati ili poznat iz senke podmazuje njihove ziro racune

  3. Ja ne znam kako ce se to rijesiti ali je mala vjerovatnost da ce Srbija priznati Kosovo i to zbog toga sto vecina Srba to ne bi prihvatilo i tu je smanjen manevarski prostor za svakog pregovaraca sa Srpske strane.
    Oni ce svom narodu morati pokazati da su u pregovorima dobili nesto veliko da bi oni mozda progutali priznanje.
    Tesko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here