EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Politički analitičar Artan Muhadžiri ocenio je da će se politička situacija na Kosovu u potpunosti preoblikovati ukoliko Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdi optužnicu protiv predsednika Hašima Tačija, uz napomenu da je izvesno očekivati da poziciju predsednika posle Tačija zauzme Vljora Čitaku, koja je nedavno opozvana sa ambasadorskog mesta u SAD.

– Budući da su političke stranke na suprotnim pozicijama, imamo problem čak i unutar vladajuće koalicije, tako da će to biti vrlo težak proces, koji će zahtevati puno kompromisa i puno balansiranja interesa. Ako se na kraju optužnica protiv predsednika Tačija potvrdi i on podnese ostavku, politička situacija će se u potpunosti promeniti. Predsednik Tači ima izuzetno veliku političku težinu, a u prošlosti je bio deo mnogih sporazuma i velikih procesa, pa bi ovo bilo prvi put da se velika stvar kao što je izbor predsednika mora učiniti bez njegovog prisustva – kaže Muhadžiri.

On smatra da Ramuš Haradinaj nema realne šanse da se nađe u ulozi predsednika, jer se pokazao kao lider koji nije spreman na kompromise. Muhadžiri napominje i to da Haradinaj neće moći da obezbedi dovoljan broj glasova poslanika, čija podrška je presudna prilikom izbora predsednika.

– Mislim da će gospodinu Haradinaju biti veoma teško, jer je predsednik četvrte stranke i ne vidim kako može da ubedi DPK da glasa za njega. Takođe, i njegovo neprijateljstvo sa Pokretom Samoopredeljenje je veliko, tako da ne vidim kako će moći da dobije podršku od njih i drugih stranaka. Tokom svog premijerskog mandata Haradinaj je imao velikih problema sa međunarodnom zajednicom zbog taksi, pa će teško dobiti podršku, posebno od Sjedinjenih Država i važnih zemalja Evropske unije. Uzimajući u obzir iskustvo sa njim kao premijerom, Kosovo nema taj luksuz da ima predsednika koji bi u nekom trenutku mogao da preduzme mere kao što je to bio slučaj sa pitanjem taksi, da bude tvrdoglav u svojim odlukama i ne pokaže spremnost na neophodne kompromise – ističe Muhadžiri.

Doskorašnja ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku je prema mišljenju Muhadžirija najozbiljniji kandidat za poziciju predsednika Kosova.

– Gospođa Čitaku nije imala negativne ili korupcijske skandale ni dok je bila ministarka i mislim da može biti prihvatljiva ličnost i za druge stranke. Dok je bila ambasadorka, dobro je obavljala svoj posao, tako da je jedan od najozbiljnijih kandidata i siguran sam da će imati podršku SAD kao i važnih zemalja Evropske unije. Ali pre njene kandidature mora da dođe do velikog dogovora između DPK-a i DSK-a, a zatim i sa drugim strankama kako bi se postiglo neophodno jedinstvo u parlamentu – zaključuje Muhadžiri.

Specijalni sud u Hagu bi trebalo do 24. oktobra da se izjasni o konačnoj odluci povodom optužnice za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija. Ukoliko sud do tog roka ne objavi da je od optužnice odustao, po rečima advokata, onda je sasvim izvesno da će Tači i Veselji morati na suđenje u Hag.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here