Tadić podržao kampanju “Produži život”

0

Tadić i Milosavljević su, posle sastanka održavog povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca organa i početka kampanje "Produži život", ocenili da je solidarnost jedan od osnovnih pokazatelja stepena civilizacijskog razvoja društva.

 

"Ova akcija mora da dobije ne samo državni, već i opšti društveni značaj, jer time pokazujemo koliki je civilizacijski nivo naše zajednice i koliko vodimo računa o svakom našem sugrađaninu, pogotovo onome kome je ugrožen život", rekao je Tadić.

 

Prema njegovim rečima, akcija "Produži život" treba da promeni mnoge tabue, predrasude i pogrešna uverenja, ukorenjivane vekovima.

 

"Pozivam sve javne ličnosti i ljude čija reč ima uticaja da se pridruže ovoj akciji. Pozivam sve građane da se pridruže ovoj akciji, jer na taj način Srbija stupa visoko među evropskim narodima koji poštuju najviše civilizacijske standarde, jer tako konkretno menjamo sistem vrednosti, a ne samo rečima", rekao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija se omasovljavanjem dobrovoljnog donatorstva organa približava evropskim institucijama koje su tehnološki i organizaciono sposobne da u kratkom roku priteknu u pomoć onima kojima je život ugrožen.

 

Ministar Milosavljević objasnio je da će se u predstojećim mesecima uspostaviti puna saradnja s "Eurotransplant" fondacijom, čime će Srbija postati deo evropske
mreže donatora organa.

 

"Neophodno je da promenimo mišljenje o transplataciji, da budemo spremni da onda kada nam je najteže, kada neko gubi najmilijeg damo saglasnost da se organi presade nekom kome život znače", rekao je Milosavljević.

 

Povodom kampanje "Produži život" otvorena je i telefonska linija 0800111800 na kojoj se mogu dobiti podrobne informacije o problemu donatorstva organa.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here