Tadić u poseti Hercegovini

0

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić za vreme posete manastiru Tvrdoš
 

Tadića su na mostarskom aerodromu dočekali ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

Čović je posle sastanka kratko prokomenarisao da je današnji sastanak sa Tadićem bio prijateljski, a da će sutra na mostarskom sajmu biti šanse za ozbiljnije razgovore.

 

"Ovo je prijateljski doček pre svega da bi se zahvalio Tadiću što je ispunio obećanje da će doći u Mostar i pomoći oko privrede i povezivanja dve zemlje i da će Srbija biti zemlja partner sajma", izjavio je Čović.

 

 

Tadić je u nastavku posete boravio u Ljubinju, a potom je otišao u Trebinje gde je posetio manastir Tvrdoš u društvu premijera Republike Srpske Milorada Dodika, a domaćin ove posete je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

 

Tadić, koji je manastir posetio sa predsednikom Vlade RS Miloradom Dodikom, rekao je da je mnogo rađeno na investicijama iz Srbije u RS.

Jednu takvu Tadić je, kako je naglasio, posetio u Ljubinju, na putu za Trebinje, gde je bio u fabrici u koju je investirala firma iz Vojvodine.

Govoreći o značaju razvijanja ekonomije za bolji napredak ovog područja i života ljudi, Tadić je ukazao da bez ekonomije nema ni pune efikasnosti u obnavljanju manastira i kulturnog nasleđa, niti u očuvanju entiteta i kulture srpskog naroda na ovim prostorima.

On je podsetio da se približava proslava 1700. godišnjice Milanskog edikta, kada bi hrišćani širom Evrope trebalo da pokažu solidarnost i razumevanje.

Prema rečima Tadića, manastir Tvrdoš, koji potiče iz 4. veka i više je puta rušen i obnavljan, primer je kako se u teškim uslovima opstaje na vetrometini.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska predsednika Srbije u manastir Tvrdoš i podsetio na mnoga njegova stradanja, ali i ukazao da u njemu i danas ima života i ljudi. To, prema njegovim rečima, pokazuje da ga Srbija nikad nije zaboravila, kao što i narod ovog kraja nije zaboravio Srbiju.

Premijer RS Milorad Dodik je istakao takođe značaj Tadićeve posete manastiru Tvrdoš, koji pokazuje trajnost i snagu srspkog naroda da očuva svoj identitet.

U manastiru je sa Tadićem bio i ministar vera Srbije Bogoljub Šijakovć.
Posle posete manastiru, Tadić će razgovarati sa zvaničnicima Trebinja i prošetati centrom grada.

 

Srbija ima nameru da ostvari ekonomsku saradnju sa zapadnom Hercegovinom, što će doprineti ukupnoj stabilnosti u BiH, izjavio je danas srpski predsednik Boris Tadić tokom posete hercegovačkim opštinama.

 

On je istakao da investicije iz Srbije, koje su proteklih godina došle u Republiku Srpsku, čine jedan stabilizirajući element ekonomije i privrede u Srpskoj i dodao da bez dobro planirane ekonomije, koja je potvrda stabilnosti i razvoja, nema ni pune efikasnosti u očuvanju identiteta.

 

Muzej u Trebinju – svedočanstvo kulture i identiteta Srba

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras prilikom posete muzeju "Hercegovina" u Trebinju da "bez kulture i identiteta nema postojanja jednog naroda".

 

Muzej Hercegovine u Trebinju osnovan je 1955. godine, a raspolaže sa šest stalnih postavki – Dučićeva zbirka, etnografska postavka, arheološka zbirka, memorijalna izložba slika "Atanasije Popović”, Gradska kuća sa kraja 19. i početka 20. veka, Galerija legata slikarke Milene Šotre, kao i legata Radovana Ždrala pod nazivom "Kamenov svet".

Muzej između ostalog poseduje 8.000 knjiga iz oblasti arheologije, istorije, etnografije, istorije umetnosti, književnosti, društvenih i prirodnih nauka, časopisa.

Zgrada muzeja "Hercegovine" u Trebinju je iz austrougarskog perioda i predstavlja kulturno dobro, a do 1972. godine bila je gimnazija.

"Impresioniran sam činjenicom da je Republika Srpska smogla snage da obezbedi sredstva za ovakav muzej, jer bez kulture i identiteta nema postojanja jednog naroda", izjavio je predsednik Srbije agenciji Tanjug.

Tadić je podsetio na maksimu Jovana Dučića "da bez univerzalnog nema lokalnog, kao što nema ni lokalnog bez univerzalnog".

"Jovan Dučić je svoju diplomatsku karijeru u službi svog naroda i države koristio tako što bi u svoj rodni kraj donosio umetničke predmete iz drugih krajeva sveta", kazao je predsednik Srbije.

On je rekao da su toplina i dobrodošlica kojom su ga dočekali Trebinjci ostavili snažan utisak na njega.

Tokom Tadićeve posete ispred muzeja "Hercegovina" okupilo se više desetina građana koji su želeli da se pozdrave i da porazgovaraju sa predsednikom Srbije.

Mnogi od njih rekli su izveštaču Tanjuga da im poseta predsednika Srbije veoma znači, i njima lično i srpskom narodu koji živi u Trebinju, jer je to, kažu, prva poseta jednog srpskog predsednika ovom kraju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here