Tadiću uručena nagrada ”Štajger”

0

 Predsednik Nemačke Horst Keler i predsednik Srbije Boris Tadić
 

Tadić je, primajući u nemačkom gradu Bohumu, nagradu "Štajger" za zasluge u kategoriji "Evropa", istakao da je ta nagrada zapravo priznanje svim građanima Srbije za predanost evropskim vrednostima.

 

 

"Srbija je potpuno opredeljena za mir i stabilnost u regionu, a tako i čitavoj Evropi. Naše stanovište je da svi problemi na području bivše Jugoslavije i regionalni izazovi, uključujući one u našoj pokrajini Kosovo i Metohija, moraju biti rešavani na miran i demokratski način", rekao je Tadić.

 

Predsednik Tadić je poručio da će Srbija, bez obzira na trenutak dobijanja pozitivnog odgovora na kandidaturu za članstvo u EU, pojačati socijalne i ekonomske reforme, konstituisanje društva zasnovanog na solidarnosti, kao i insistiranje na poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

Nagrada Štajger je nastala iz privatne inicijative i želje za kulturnom, socijalnom i društvenom podrškom Rura, poznate rudarske oblasti.

 

"Štajger" se ove godine dodeljuje šesti put za zasluge u oblasti muzike, sporta, medija, očuvanja životne okoline, filma, Evrope, odnosno, unapređenja evropskog zajedništva i humanitarnog angažmana.

On je istakao da, i pored svih izazova tranzicije, koji su usledili posle decenije konflikata i ratova, socijalnog i ekonomskog srozavanja, građani Srbije nikada nisu pomislili da odustanu od svog evropskog puta.

Tadić je, odajući poštu Zoranu Đinđiću, koga je nazvao utemeljiteljem ideje Srbije u EU, istakao da je on pre sedam godina ubijen upravo zato što je verovao da za njegovu državu nema drugog puta osim onoga koji vodi ka EU i prihvatanju evropskih vrednosti i ideja.

"Zoran Đinđić je znao da samo ta vizija može pomoći Srbiji da prevaziđe prošlost, i bio je spreman da za svoje uverenje snosi sve rizike. Za to mu dugujemo najdublje poštovanje. Njegovo ubistvo nije uspelo da uništi tu viziju, koja je prerasla u čvrstu opredeljenost miliona građana Srbije da još predanije rade na izgradnji demokratske Srbije", rekao je Tadić.

Pored Tadića, ove godine su nagradu ”Štajger” dobili supruga nemačkog predsednika Kelera, Eva -Luize Keler, profesor Alfred Biolek, jordanska princesa Haya Al Hušein, nemački glumac Armin-Štal Miler, glumac Kristofer Li.

Do sada su ovu nagradu dobili izraleski predsednik Šimon Peres, bivši šef IAEA Mohamed el-Baradej, avganistanski predsednik Hamid Karzai, bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer, Farah Diba Pahlavi, žena pokojnog šaha Reze Pahlavija i druge ličnosti.

 

Tadić s Kelerom o evrointegracijama

Predsednik Srbije Boris Tadić je tokom razgovora sa nemačkim predsednikom Horstom Kelerom preneo čvrsto uverenje da su održivi mir, stabilnost i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana mogući jedino integracijom regiona u Evropsku uniju.

"Evropska unija je jedan od najvećih projekata mira u međunarodnoj politici i jedino integracijom država Zapadnog Balkana u Uniju moguće je postići trajni i održivi mir i ekonomski razvoj", istakao je Tadić u izjavi Tanjugu posle sastanka sa Kelerom.

 

Tadić i Keler, koji važi za izuzetnog ekonomskog stručnjaka, razmotrili su i pitanje svetske ekonomske krize, kako s gledišta njenog prevazilaženja, tako i mogućnosti uspostavljanja mehanizama kojima bi se međunarodna ekonomija ubuduće branila od udara i nestabilnosti.

Svet su, podsetio je predsednik Srbije, u proteklih 100 godina pogodile dve velike ekonomske krize, a oscilacije u ekonomiji ne mogu se ni u budućnosti isključiti.

"Stoga današnje generacije političara imaju posebnu vrstu odgovornosti da osmisle međunarodne i multilateralne mehanizme kojima bi se izbegavale ovakve krize i udari koji urušavaju ceo svet i dovode u pitanje mir i stabilnost", rekao je Tadić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here