EPA/Georgi Licovski

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri ocenio je da odluka Vašingtona o odlaganju ili anuliranju američkih investicija i projekata na Kosovu sve dok se ne ukinu takse na robu iz Srbije pokazuje da Kosovo ne može biti “razmaženo dete” SAD.

– Kosovo i njeni čelnici neće više biti razmaženo dete SAD nego se moraju ponašati odgovorno i uvažavati pravila kao međunarodni subjekat, a posebno sve sporazume iz Brisela – rekao je Tahiri koji je bio savetnik bivše kosovske predsednice Atifete Jahjage.

Tahiri dodaje da se, izgleda, više neće tolerisati jednostrane odluke i da se, ako se one već donose, moraju snositi i posledice.

– A jedna od ovakvih mera jeste odluka o odlaganju investicija i projekata SAD na Kosovu – rekao je Tahiri.

Prištinski analitičar smatra da se Kurti neće odvažiti da se suprotstavi Vašingtonu i da će vlada ukinuti takse uz određeni reciprocitet, koji, kako navodi, neće biti zasnovan na dekretu već na primeni Briselskog sporazuma.

On podseća da je specijalni izaslanik SAD za Kosovo i Srbiju Ričard Grenel zahtevao i od Srbije da odustane od politike povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, što bi možda Kurti mogao da koristi kao odgovor za ukidanje taksi i smirivanje domaće javnosti.

Kako kaže, nije problem u simbolici taksi, već u zaustavljanju protoka robe što, smatra, ne treba raditi političkim odlukama, već Priština kosovske proizvode treba da štiti na ravnopravnim osnovama.

– Treba da se vidi gde se prožimaju kapital iz Srbije i sa Kosova. Za tranzit robe ne postoje samo ekonomski uslovi u okviru CEFTA sporazuma, već i određeni protokoli između određenih regija ili zemalja – objasnio je Tahiri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here