Tahiri: Srpske iluzije o Asocijaciji opština su dozvoljene

0

Reuters
Edita Tahiri uvek kaže šta Priština misli
 

Tahiri je u intervjuu za Epka e re ocenila iluzornim izjave ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića da će Zajednica opština sa srpskom većinom imati izvršna ovlašćenja.

– Iluzije pojedinaca, posebno zvaničnika koji manje ili više razmišljaju van zakona Kosova i sporazuma u Briselu su dozvoljena, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila jasno kažu da Asocijaciju treba zasnivati na postojećim zakonima na Kosovu – kazala je Tahiri.

Ona je rekla i da Srbija treba da zaboravi učlanjenje u EU ako Kosovo ne prizna kao državu.

– Srbija ne može da se učlani u EU bez priznanja Kosova, pošto nije ispunila uslov dobrosusedstva sa našom Republikom – kazala je ona.

Tahiri je rekla da će na prvom sastanku u Briselu zatražiti da Srbija poštuje i ostvaruje sporazume u procesu normalizacije odnosa dve zemlje kao i da se otvore i pitanja reparacije ratnih šteta i sukcesije.

Prema njenim rečima, pored premijera Ise Mustafe koji će rukovoditi političkim dijalogom sa Srbijom u dijalogu će učestvovati i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači. Dijalog na tehničkom nivou će voditi ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here