EPA/Robert Parigger
Austrijski milijarder Rene Benko sa suprugom Natali

Tajkuni širom sveta preko svojih veza utiču na politički život, a u Austriji milijarder Rene Benko svoj uticaj dokazao je okupljanjem političkog vrha na svojoj žurci.

Na tradicionalnom prijemu koji je Benko organizovao u jednom bečkom hotelu, kulinarski specijaliteti ostali su nezapaženi, jer je sve bilo u znaku umrežavanja.

Tako su na žurku došla čak tri austrijska kancelara – bivši kancelari Alfred Guzenbauer i Sebastijan Kurc, kao i aktuelna kancelarka Brigite Birlajn. Isto tako na listi gostiju bila je i liderka Socijaldemokratske partije (SPO) Pamela Rendi-Vagner, ali i predsednik parlamenta Volfgang Sobotka.

Benko je na žurku pozvao i gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, kao i glavnog člana bečke vlade zaduženog za finansije Petera Hankea, koji se često dovodi u vezu sa preuzimanjem SPO.

Na žurci su jedino nedostajali predstavnici Zelenih, iako je glavna tema razgovora bila buduća moguća koalicija Kurcove Narodne partije (OVP) sa Zelenima. Na žurci su bili i direktori najvećih austrijskih kompanija, kao i brojni izdavači medija.

Benko je tajkun koji se ne dovodi direktno u vezu sa politikom, ali koji na osnovu svojih kontakata ostvaruje odlične poslove, dok postoje drugi tajkuni, kao što je Peter Hazelštajner koji direktno finansira partiju Neos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here