EPA
Bivši premijer Skot Morison

Bivši premijer Skot Morison upozoren je da prestane da odaje informacije o nacionalnoj bezbednosti novinarima.

Naime, Morison je otkrio da je tajno preuzeo pet ministarstava novinarima Džefu Čejmbersu i Sajmonu Bensonu za njihovu knjigu “Plagued“, piše SBS.

Takođe, navodno je pružio osetljive informacije iz kabineta i nacionalne bezbednosti.

Državni tužilac i sekretar kabineta, Mark Drajfus, pisao je Morisonu u ponedeljak, 7. novembra, upozoravajući ga da prestane da odaje osetljive informacije.

– Pišem vam da bih izrazio zabrinutost zbog očiglednog obimnog otkrivanja informacija iz kabineta. Čini se da je učinjeno nekoliko obelodanjivanja u suprotnosti s očekivanjima diskrecije u vezi sa osetljivim razgovorima u kabinetu – napisao je Drajfus.

Razgovori su uključivali obelodanjivanje da je kabinet informisan o implikacijama kovida na nacionalnu bezbednost. Izdvojeno je i pozivanje na tajne obaveštajne brifinge.

– Otkrivanje razgovora i razmatranja u kabinetu potkopava poverljivost i solidarnost kabineta. Verujem da više neće biti obelodanjivanja iz vašeg perioda u vladi koja potkopavaju nacionalnu bezbednost i integritet procesa vlade – napisao je Drajfus bivšem premijeru.

U međuvremenu, komisija za procenu Senata čula je da državni tužilac u vreme kada je Morison preuzeo više portfelja nije dobio pravni savet od svog odeljenja u vezi sa tim.

Sadašnja šefica odeljenja državnog tužioca rekla je parlamentarcima da joj nije poznato da je tadašnji državni tužilac Kristijan Porter dao bilo kakav savet Morisonu.

– Na osnovu upita koje sam sprovela, odeljenje nije dalo savete tadašnjem državnom tužiocu po tom pitanju – rekla je Ketrin Džons komitetu u ponedeljak, koja u to vreme nije bila sekretar.

Bivša sudija Višeg suda, Virdžinija Bel sprovodi nezavisnu istragu o ovom slučaju.

Podsećamo, Morison se tajno imenovao u pet portfelja (zdravstvo, finansije, trezor, unutrašnji poslovi, energija i resursi), između marta 2020. i maja 2021.

Savet generalnog advokata o pravnim implikacijama odluke Morisona otkrio je da su njegovi postupci “nedosledni“ odgovornoj vladi.

Morison tvrdi da su zakletve bile pravno ispravne i da su bile neophodne za suočavanje s vanrednim okolnostima. Ujedno je rekao da je to jedini put kada je koristio dodatna ovlašćenja bio u slučaju projekta resursa.

Iako je SBS kontaktirao Morisona za komentar o otkrivanju informacija o nacionalnoj bezbednosti, nije dobio odgovor od bivšeg premijera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here