U davna vremena, na dalekom istoku, negde u Indiji, čoveku upao magarac u živo blato. Nikako nije mogao da ga izvuče, ma kako pokušavao. Nije mogao da gleda kako se životinja pati i odluči da mu skrati muke.

Počeo je da sipa zemlju i pesak na magarca. Magarac je osetio teret na leđima i stresao se, pa stao na to što mu je s leđa palo pod noge. Čovek je nastavio da sipa, a magarac da stresa zemlju i pesak. Što više je sipao, to je magarac više izlazio iz blata. Za nekoliko sati magarac je toliko toga sa sebe stresao, da je izišao iz živog blata.

Poruka priče je da ne očajavate kada se desi neki poslovni ili privatni problem, već da vidite priliku da to otresete sa sebe, da stanete na to što ste otresli i da se iščupate iz problema i poteškoća.

Bez otpora nema leta

Često se pitamo zbog čega se problemi pojavljuju, koja je njihova svrha i kako da ih pretvorimo u nešto dobro. Prvo, da li je neka situacija problematična zavisi u dobroj meri od našeg tumačenja, možda je to samo životna situacija, neophodna za daljnji napredak, za razvoj.

Evo na primeru aviona, svi znamo da bi se avion podigao da je potreban otpor vazduha, a upravo taj otpor vazduha stvara silu neophodnu da se grdosija vine nebu pod oblake, a naravno i daleko iznad oblaka. Bez otpora ne bi bilo leta, a tako je i u životu.

Ukoliko ste nekada pravili kuću, a mnogi jesu, sigurno ste se susreli s mnoštvom problema. Kažu kada vidite nekoga da sam sa sobom razgovara da znate da taj ili nije baš dobar sa mentalnim zdravljem ili pravi kuću.

Pozitivan stav

Naime, praviti kuću znači nailaziti na mnoštvo nepoznatih situacija, problema, ali opet, kada sve to lepo završite, vratite film unazad i vidite da to nisu bili problemi već situacije koje su se naprosto morale desiti na vašem putu.

Tako je u većini životnih situacija, dakle željeni ishod je velikim delom rezultat našeg odnosa prema situacijama koje nam se neminovno dešavaju. Ukoliko je naš odnos, naš stav, pozitivan, onda je ishod gotovo garantovano pozitivan, a važi naravno i obrnuto.

Jedna od životnih tajni jeste u tome šta o nečemu mislimo i kako se prema tome odnosimo, jer nemoguće je da neku negativnu situaciju proživljavamo često i intenzivno, a da očekujemo da je sve u redu sa našim zdravljem i životom uopšte.

Usmerite pažnju

Na kraju krajeva, nije ni prirodno da o nečemu lošem stalno razmišljamo. Najbolji način da shvatimo potpuni besmisao držanja u glavi negativne situacije, ili nekog problema, jeste da to poredimo sa situacijom kada čujemo neki dobar vic.

Zamislite da dođete u društvo osobe koja nekoliko puta ponovi isti vic, nema veze koliko je dobar, ali već nakon dva ili tri puta neće više biti smešan, iako je na prvo slušanje fantastičan. Zamislite da danima slušate isti taj vic. Pa čovek bi izludeo!

S druge strane, zar nam se ne dešava da o nekom problemu razmišljamo intenzivno i to danima? Tu je jedna od tajni srećnog života, da shvatimo da ono čemu posvećujemo pažnju određuje naš život. Na nama je da odredimo čemu ćemo posvetiti našu pažnju, naše misli jer upravo to će odrediti sve što nam se i dešava u svakodnevici.

Na kraju krajeva, najbolji način da predvidite budućnost jeste da je kreirate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here