“Tajni agenti pratili i snimali Amfilohija, Krivokapića, Mandića…?”

0
Tanjug
Miitropolit Amfilohij

Od početka prošle godine, do izbora 30. avgusta, agenti tajne crnogorske službe svakodnevno su, navodno, nezakonito pratili i snimali pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, niz tadašnjih opozicionih političara i novinara.

Specijalno državno tužilaštvo i njihov Specijalni policijski tim za to su osumnjičili bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i njegovog podređenog Srđu Pavićevića.

Po Peruničićevom usmenom nalogu Pavićević je tajnim agentima naređivao da svakodnevno, makar po dva sata, snimaju i prate aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, predsednika Skupštine Aleksu Bečića, lidere Nove srpske demokratije Andriju Mandića, Demokratske narodne partije Milana Kneževića i SNP-a Vladimira Jokovića.

Navodno snimani su i praćeni poslanici – Demokratskog fronta Slaven Radunović i Milo Božović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, predsednik Opštine Budva Marko – Bato Carević, funkcionerka Demokratske Crne Gore Nevenka Bošković Ćirović i novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić je objasnio da su postupali po prijavi v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o nezakonitom postupanju prethodne garniture tajne policije.

On je kazao i da su Peruničić i Pavićević juče saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

Objasnio je i da za sada ne znaju da li je i za šta taj materijal korišćen.

– Na osnovu do sada prikupljenih dokaza postoji osnovana sumnja da je prijavljeni SP u svojstvu odgovornog lica u ANB-u, počinio gore navedeno krivično delo na način što je od januara do septembra mjeseca 2020 godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja naneoo štetu i teže povredio prava imenovanih lica na način što je postupao po usmenim nalozima osumnjičenog DP, i u više navrata davao usmene naloge službenicima ANB-a kojim aje bio nadređeni rukovodilac da izvrše praćenje i osmatranje imenovanih lica uz korišćenje tehničkih sredstava za fotodokumentovanje na području opština Podgorica, Cetinje i Budva, što su službenici ANB-a i uradili, kojom prilikom je koordinirao i sam učestovao u ovim aktivnostima, bez prethodno izdatog pisanog naloga, za praćenje i osmatranje, i ako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost – rekao je Radonjić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here