Tanjug

Udruženja taksista nastavili su i danas pritisak na nadležne organe blokadom centralnih ulica u Beogradu, a današnji protest završen je oko 15 časova.

Oko 14 časova ponovo je bio blokiran širi centar Beograda – od Slavije do Savskog trga, deo oko Trga Nikole Pašića, Takovska, Kneza Miloša, deo Bulevara kralja Aleksandra, potez ka Terazijskom tunelu…

Kako su taksisti najavili, protest će biti nastavljen i sutra u istom terminu od 13 do 15 časova, a protestne vožnje krenuće, kao i do sada, sa četiri lokacija – Obrenovački put (Čukarica), Blok 70 (Novi Beograd), bivša hala „Pionir“ (Palilula) i Kumodraška ulica (Voždovac).

Kao i prethodna tri dana, i danas su taksisti započeli protest okupljanjem u 12 časova na te četiri lokacije.

Protest neće biti organizovan tokom vikenda, kako su ranije najavili, a nastaviće se od ponedeljka, iako je za tada zakazana poseta turskog predsednika Redžepa Erdogana.

Predsednik Udruženja taksista Aleksandar Bijelić kazao je da će se videti kakav će režim i satnica protesta u ponedeljak biti, kao i da li će se menjati trasa protestne vožnje.

Najavljeno je i da će se protesti taksista od ponedeljka održavati i u Nišu i Novom Sadu.

Taksisti protestuju zbog, kako kažu, selektivnog sprovođenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ranije danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je Vlada Srbije otvorena za razgovor sa predstavnicima taksi udruženja kako bi se problem što pre rešio i kako građani Beograda ne bi trpeli zbog svakodnevnih blokada centralnih ulica.

– Predsednica Vlade Ana Brnabić juče je sasvim jasno rekla da je prioritet, u ovom slučaju, interes Beograđanki i Beograđana i da je Vlada uvek otvorena za dijalog. Takođe, ukazali smo i na, rekao bih, neargumentovane kritike u vezi sa zakonom koji reguliše registraciju udruženja, imajući u vidu da je prethodnih dana izvršena jedna teza koja ne stoji u zakonu – rekao je Ružić.

On je podsetio da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije zaduženo za registrovanje udruženja, već da to od 2011. godine radi Agencija za privredne registre, dodajući da Ministarstvo samo u drugom stepenu može da vrši inspekcijski nadzor u delu upisa u Registar udruženja, ali ne u delu obavljanja delatnosti.

1 KOMENTAR

  1. Imam za vas i sve gradjane Srbije dugo odlagano ali centralno pitanje: a sto vi svi ne istaknete kroz prozore bele barjake ? To bi bio veoma samosvestan cin. Ovako se ne moze videti da li vi uopste znate gde se nalazite danas i ovde. Molio bih da ne cenzurisete. Ako moze.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime