pixabay.com

Povećanje cena energenata i materijala i slabija tražnja izazvali su talas bankrota srednjih i velikih preduzeća u Nemačkoj u prvoj polovini godine, objavio je poslovni list “Handelsblat”.

U periodu od januara do juna, 162 kompanije sa prometom većim od 10 miliona evra podnele su zahtev za stečaj, piše “Handelsblat”, pozivajući se na analizu konsultantske kuće za restruktuiranje poslovanja Falkensteg.

Ta cifra je za 41 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, navodi list, uz napomenu da je skok znatno veći od onoga što je Falkensteg očekivao, prognozirajući rast od 30 odsto početkom godine.

Najviše zahteva podnele su kompanije u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači mašina, navodi “Handelsblat”.

Razlozi za proglašenje bankrota uključuju krizu nakon pandemije koronavirusa, inflaciju, rastuće cene energije i materijala, kao i slabljenje tražnje.

Restruktuiranje i ulaganja u propale kompanije ometaju globalna kriza, loši izgledi za nemačku privredu i visoke kamatne stope, utvrdio je “Handelsblat”, prema izveštaju Falkenstega.

Nemačka privredna komora DIHK je u maju predvidela nastavak uzlaznog trenda bankrota, ističući da nemačku privredu koče strukturni problemi kao što je nedostatak kvalifikovane radne snage.

U 2023. bankrot je proglasilo 17.814 preduzeća, 22,1 odsto više nego 2022. godine, pokazuju podaci statističkog zavoda Destatis.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here