Talibani: Hoćemo islamsku državu!

0

 

"Ovo nije prvi put da režim u Kabulu i osvajačke zemlje žele da bace prašinu u oči javnosti i sveta, objavljujući pomirenje samo u rečima, a u praksi, pripremaju se za rat", navodi se u saopštenju talibana iz Avganistana, objavljenom na engleskom jeziku na sajtu alemarah.info.

Talibani su istakli da su njihovi ciljevi potpuna nezavisnost i uspostavljanje islamske države, preneo je Rojters.

"Naš prioritet je postizanje tih ciljeva pregovorima. Ali, ako osvajačke sile u Avganistanu nisu spremne da daju Avganistancima njihova prirodna prava, onda su mudžahedini Islamskog Emirata odlučni da nastave sa borbom do ispunjenja tih ciljeva", kaže se u saopštenju.

Istovremeno, britanski sekretar za odbranu Bob Ejnsvort izjavio je u Minhenu da zapadne sile ne traže "bezuslovnu predaju" talibanskih pobunjenika u Avganistanu.

Ejnsvort je, na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti, rekao da postoje velike šanse da se talibanski pobunjenici podstaknu da postignu sporazum sa avganistanskom vladom.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai prošlog meseca je na konferenciji u Londonu pozvao talibane na mirovne pregovore i obelodanio planove da ponudi njihovim borcima odlaganje oružja u zamenu za novac i obezbeđivanje posla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here