pixabay.com

Talibani su nastavili da napreduju u južnom Avganistanu, zauzevši devet od 10 okruga saopštili su zvaničnici glavnog grada provincije Helmand, prenosi AP.

Snage avganistanske vlade uz podršku Sjedinjenih Američkih Država pokrenule su vazdušne napade, u nastojanju da odbrane okupirani grad Laškar Gah, navodi agencija.

Pad Laškar Gaha bio bi velika prekretnica u ofanzivi koju su Talibani vodili proteklih meseci dok su snage SAD-a i NATO-a završavale povlačenje iz razorene zemlje.

Kako se navodi, ovaj grad bi takođe bio prvi glavni grad provincije koji su Talibani zauzeli godinama unazad.

Stanovnici grada rekli su da su ih borbe zarobile u njihovim domovima i da nisu u stanju da izađu iz kuće po osnovne namirnice.

Komandant avganistanskih snaga za Helmand, general Sami Sadat, u audio poruci pozvao je stanovnike u naseljima koja su zauzeli Talibani da se što pre evakuišu, iako nije pojasnio kako bi to mogli da učine usred sukoba koji su u toku.

– Molimo vas da evakuišete svoje porodice iz domova – rekao je Sadat.

Laškar Gah jedna je od tri prestonice provincija koje su zauzeli Talibani dok pojačavaju napad protiv vladinih snaga.

Poslednjih meseci Talibani su prošli kroz desetine okruga širom zemlje, od kojih su mnogi u udaljenim i seoskim, retko naseljenim područjima.

Avganistanske trupe u tim borbama često su se predavale ili povlačile, često bez zaliha i pojačanja, dok su tokom proteklih nedelja, Talibani zauzeli i nekoliko graničnih prelaza sa Iranom, Pakistanom i Tadžikistanom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here