Talibani: Ne vodimo pregovore već rat

0

Nazivajući sebe "vodeći Savet islamskog emirata Avganistana" grupa navodi su izveštaji o sastanku "propaganda okupacionih snaga protiv džihada i mudžahedina".

 

"Vodeći Savet islamskog emirata Avganistana oštro demantuje glasine nekih međunarodnih medija o razgovorima između Kai Ejdea i predstavnika Islamskog emirata. Insistiramo na nastavku našeg svetog rata džihada protiv neprijatelja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je odbijanje talibana da pregovaraju o miru prouzrokovalo neuspeh međunarodne konferencije u Londonu u četvrtak, na kojoj su se okupili predstavnici više od 70 zemalja.

 

"Sada, sa ciljem da povrate svoj vojni i politički prestiž neprijatelji pribegavaju propagandi", navodi se u saopštenju.

 

Prema međunarodnim izveštajima Ejde se sastao sa talibanskim borcima radi mirovnih pregovora, a jedna od glavnih tema je bila socijalna reintegracija talibanskih boraca. Neimenovani zvaničnik UN je rekao da su se "talibanski borci" sastali sa Ejdeom ovog meseca, na njihov zahtev, kako bi pregovarali o miru.

 

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband, koji je bio domaćin konferencije u Londonu, nije želeo da komentariše navode o sastanku, rekavši da su to spekulacije.

 

"O tome ćete morati da razgovarate sa UN jer su to tvrdnje koje su se pojavile u medijima", rekao je Miliband novinarima na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here