Talibani prave zid od eksploziva

0

Isti izvori navode da gerilci očajnički kopaju i prave pojas eksploziva čekajući zajednički napad američih, britanskih i avganistanskih snaga, piše britanski "Telegraf".

 

Pripadnici Prvog velškog bataljona, koji će biti britanska predvodnica u operaciji "Moštarak", vrše poslednje pripreme pred operaciju u kojoj će učestvovati više od 4.000 britanskih vojnika u sklopu od oko 15.000 vojnika koji će napasti centralni Helmand.

 

Oficiri opisuju neprijateljske položaje kao "liniju fronta u vreme Prvog svetskog rata", u oblastima gde su snage koalicije potisnule talibane.

 

"Znamo da su sela u koja treba da uđemo utvrđena već skoro mesec dana i sada je najvažnije očistiti pojas eksploziva oko tih sela", rekao je potpukovnik Nik Lok, iz velškog bataljona, koji će predvoditi oko 1.200 vojnika u napadu na oko 300 talibana.

 

"Čim budemo imali priliku otvaramo vatru i ubijamo ih. Jednom prilikom oni su na otvoreno dovezli kamion pun civila nadajući se da ćemo mi otvoriti vatru i onda bi nas optužili za masakr", rekao je Lok.

 

U nedavnoj operaciji gerilci su ispred sebe postavili decu dok su istovremeno artiljerijom gađali vojnike, ali su britanski snajperisti uspeli da ubiju više talibana, piše list. Obaveštajni izvori tvrde da talibani vrše svoju "crnu propagandu" namerno spaljujući primerke Kurana kriveći za to strane vojnike.

 

Operacija "Moštarak" biće šesta operacija uz učešće francuskih, kanadskih i estonskih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here