Tanjug/AP
Talibani

Između pripadnika pokreta „Taliban“ i snaga nacionalnog otpora Avganistana došlo je do sukoba u području Andarab u provinciji Baglan na granici sa Pandžširom, saopštio je Sputnjiku lokalni stanovnik Mudžahid Andarabi.

„Jedanaest talibana je bilo likvidirano, dok je nekolicina ranjena“, dodao je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, talibani su pali u zasedu Pokreta otpora. Koliki su gubici snaga otpora, ostaje nepoznato.
Međutim, izvor u komisiji za kulturu u novoj vladi Avganistana saopštio je Sputnjiku da u Pandžnjeru i Baglanu nije bilo borbi.

Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime