EPA-EFE
Američki vojnici

Pokret Taliban saopštila je da su SAD dužne da izvedu svoju vojsku iz Avganistana do 11. septembra.

„Objavili su da će izvesti sve svoje trupe do 11. septembra, a mi ćemo se pridržavati toga da ih nećemo napadati“, rekao je predstavnik talibana Suheil Šahin.

Inače, 11. septembar predstavlja simbolični datum budući da se na taj dan dogodila serija terorističkih napada u Americi.

Sećanje na 11. septembar

Podsetimo, napad na kule „bliznakinje“ u Njujorku dogodio se 11. septembra 2001. godine. Samoubilački napad terorista trajao je 51 minut. Tog jutra, 19 pripadnika Al Kaide su oteli četiri aviona, puna putnika i goriva.

U stravičnom napadu živote je izgubilo oko 3.000 ljudi iz 90 zemalja.

Prva letilica udarila je u osam sati i 46 minuta u jednu od kula „bliznakinja“ Svetskog trgovinskog centra. Sedamnaest minuta kasnije drugi avion se zario u drugi neboder.
Zgradu Pentagona u Vašingtonu, u devet sati i 37 minuta, udario je treći avion. Četvrti se, pod nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji. Pretpostavlja se da je njegov cilj bila ili Bela kuća ili jedna nuklearna elektrana.

Odgovornost za teroristički napad preuzela je Al Kaida, a američke snage su 7. oktobra pokrenule ofanzivu protiv radikalnih islamista u Avganistanu kao odgovor na napade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here