Tanjug
Tanja Fajon

Poslanica Evropskog parlamenta i predsednica socijaldemokrata Slovenije Tanja Fajon je, tokom obraćanja javnosti povodom “non-pejpera”, upozorila na opasnost od pozivanja na menjanje granica na Zapadnom Balkanu i založila se za proširenje kao mirno rešenje za otvorene problema u regionu.

Fajon je najavila da će se uskoro u četiri oka sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a njegove komentare na njen račun nazvala je “zlobnim političkim diskreditacijama”.

– Ne isključujem da tu pomoć Vučiću dolazi iz Slovenije – konstatovala je Fajon.

Ona je u svom obraćanju javnosti povodom “non-pejpera”, koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno poslao u Brisel, a kojim se, prema navodima medija, predlaže menjanje granica na Zapadnom Balkanu, poručila da su rešenje “integracije, a ne raspad”.

– U vreme kada moramo da promovišemo uzajamnu pomoć i saradnju, neki evropski lideri biraju da promovišu ometajuće ideje i nacionalističke tendencije, a nediplomatski potezi opterećuju već zabrinuto stanovništvo dodatnim brigama – izjavila je Fajon.

Fajon je ocenila da je svaka ideja o pomeranju i promeni granica “eksperiment prošlosti”, a da bi postojeće granice na Zapadnom Balkanu trebalo da postanu simbolične ulaskom zemlja regiona u Uniju. Ona se založila i za brže pristupanje regiona EU, u čemu, kako je rekla, Slovenija može igrati veoma važnu ulogu tokom svog predsedavanja.

Fajon je svog političkog protivnika premijera Slovenije Janeza Janšu, kao i predsednika Boruta Pahora, pozvala da javno pred Parlementom i građanima iznesu stav Slovenije o Zapadnom Balkanu.

1 KOMENTAR

  1. Nemoj više davati preporuke, preporuči neki lekić svojima u Sloveniji i EU. Tvoja slika je na zalasku i za 6 meseci će te spominjati kao neku ćurku iz Dežele od 2 mil.stanovnika koja misli da je sila.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime