Tanju Savić čeka pakao: Pevačica mora u Australiju da bi se borila za decu

2
ATAImages
Tanja Savić

Kako stvari stoje, Tanja Savić moraće da ode u Australiju ako želi da vidi svoju decu i bori se za starateljstvo, jer prema tamošnjim zakonima, njen bivši suprug Dušan Jovančević nema obavezu da ih dovodi u Srbiju.

Kurir je kontaktirao sa pravnikom sa dalekog kontinenta, koji nam je objasnio kako funkcionišu zakoni i procedure u Zemlji kengura. Prema njegovom objašnjenju, oba roditelja imaju pravo da dobiju starateljstvo nad decom, a u slučaju da ispunjavaju sve uslove, imali bi podeljenu brigu o deci. Ako jedno od njih ima probleme zdravstvene prirode (psihičke, problemi sa zavisnošću od alkoholizma ili narkotika), tada bi starateljstvo bilo povereno drugom roditelju.

Ali da bi pravni proces i borba uopšte počeli, Savićeva mora da ode u Australiju, jer su njeni sinovi tamo rođeni. Ne postoji mogućnost da angažuje advokata u Srbiji koji bi je zastupao na dalekom kontinentu, jer po tamošnjem zakonu to nije dozvoljeno. Zasad može samo da angažuje pravnika koji će joj preko suda i nadležnih institucija omogućiti kontakt sa decom svakog dana, preko telefonskog poziva ili Skajpa.

Čak i ukoliko bi Tanja dobila starateljstvo nad decom, objašnjava stručnjak, neće imati pravo da ih dovede u Srbiju da ovde žive ukoliko se Dušan protivi tome. Deca imaju državljanstvo Australije po rođenju i moraju tamo da borave. Tek kada dečaci budu napunili po 16 godina, imaće pravo da sami donesu odluku da li žele da žive u Beogradu sa majkom ili u Gold Koustu sa ocem.

Savićeva je rekla da je već angažovala pravnika u Australiji i da će otići tamo da se bori za svoju decu.

– Jako mi je teško bez dece, nisam znala da će ih suprug odvesti. Niko mi se ne javlja na telefon ili sam čak i blokirana. Alarmirala sam i ovdašnju i tamošnju policiju, nadam se da će se nešto desiti iako je situacija sad dodatno otežana zbog korone. Pošta se ne šalje, sve ide mejlom, pa će biti dosta sporije. Čim budem imala priliku, otići ću u Australiju, moram da se borim za svoju decu. Meni da je bilo dobro sa njim, ne bih se vratila u Srbiju. Davala sam mu šanse, ali više ne mogu – kaže Tanja, koja je rekla da će se razvesti od Jovančevića i dodaje da očekuje pomoć nadležnih:

– On je decu odveo bez mog znanja. Bili su kod mene za vikend, pa sam ih predala Dušanu, koji je rekao da će mi ih vratiti za Vaskrs. Ja sam farbala jaja, sve sam spremila i zvala ga u sredu, bio je nedostupan. Dva dana sam pokušavala da ga dobijem. Onda sam prijavila policiji. Deca su odvedena bez mog znanja, ne znam čiji je propust to što su ga pustili da pređe granicu bez mog odobrenja, ali nečiji jeste.

Pitali smo pravnika iz Australije da li je Dušan imao pravo da odvede decu iz Srbije bez Tanjinog pristanka, a on nam je odgovorio da jeste jer se mališani vraćaju u matičnu državu i nije potrebna saglasnost drugog roditelja, prema zakonima sa tog kontinenta. Jedino što je Savićeva mogla da uradi jeste da obavesti policiju da ne dozvole izlazak dece iz Srbije, ali kako je i sama rekla, nije ni pretpostavljala da će Dušan to učiniti.

Povoljna okolnost: Tanji ide u prilog pisanje medija

Prema rečima advokata, Savićevoj ide u korist oglašavanje u medijima o problemu koji ju je snašao. Posebno će na sudu biti uzeto u obzir i to što su čak i svetski mediji, poput Dejli mejla, izvestili o tome da je Tanjin suprug odveo decu u Australiju bez njenog pristanka i da im brani da se čuju sa majkom.

Problematičan! Dušan se lečio od narkomanije

Kurir je u julu prošle godine objavio da se Tanjin suprug Dušan nalazi na odvikavanju od narkotika u jednoj klinici u Beogradu. Taj tretman trajao je nekoliko nedelja i nije poznato da li se Jovančević nakon toga vratio starom poroku. Inače, i pre toga su u medijima objavljivani dokazi o tome da se pevačicin muž drogira. Tanjin nekadašnji saradnik pustio je u javnost 2016. prepisku u kojoj se vidi kako mu Dušan traži tri grama nečega (pretpostavlja se da je droga u pitanju), nudeći da ga časti sa 50 evra ukoliko mu to donese.

2 COMMENTS

  1. zao mi je dece tanje savic ali nije jedini slucaj u srbiji da otac odvede decu…..setite se ukrjnke koja u novom pazaru se bori za svoju cerku……zelim joj puno srece i sto pre da vidi svoju decu…….pa gde izabra australiju….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here