Z. Vicelarević
Uradila plakat za Nedelju mode 2022: Tara Katarina Ćirković i Hanemi Štic Kremer

Nedelja mode u Frankfurtu čiji je idejni tvorac i osnivač Hanemi Štic Kremer koja je održana od 3. do 7. jula, protekla je u znaku Tare Katarine Ćirković (14), srpske i svetske najmlađe modne kreatorke, koju su neki već nazvali “Novakom Đokovićem u svetu mode”.

Modne revije su prikazane u Umetničkoj galeriji familije Montez, hotelu Krone Asmanhauzen u idiličnom Rudeshajmu na Rajni i na Opernplacu u centru Frankfurta pored Stare opere.

Sve je počelo u Umetničkoj galeriji familije Montez nedaleko od Evropske centralne banke, gde su se predstavili modni kreatori iz Izraela, Ukrajine, Švajcarske, Senegala i Nemačke. Istog dana na istom mestu viđena je i svetska premijera kolekcije, “Leptir – spasiti lepotu” (Butterflay – Save the Beauty) Tare Katarine Ćirković, beogradske modne dizajnerke, čiji su modeli izazvali ogromno interesovanje i veliki aplauz publike i umetničkog žirija.

Dobila Gran Pri: Tara sa majkom i Rolandom Tisenom

“Oborila” protokol

Iako je po protokolu dodeljivanje glavne nagrade predviđeno za poslednji dan Nedelje mode, Tari Katarini je odmah dodeljena nagrada Grand Prix “Das Handwerk” Privredne komore Frankfurt i Rajn-Majn regiona, za poseban talenat i munjeviti skok u svetu mode. Prestižnu nagradu predao je lično Roland Tisen, predsednik kompanije Odelo po meri (Massschneiderinnung), firme koja ima dugu tradiciju.

– Ovo je specijalna nagrada za mlade dizajnere koju je Tara dobila za poseban dizajn. Video sam i njene ranije radove i ovo je nagrada za kreativnu svežinu koju donosi – rekao je Tisen.

Prilično iznenađena Tara je za “Vesti” pokušala da opiše prve utiske.

– Veoma sam iznenađena, ali u isto vreme presrećna jer se nisam nadala da ću pored toliko dizajnera baš ja dobiti ovu nagradu. Prosto ne znam kako da iskažem osećanje koje sam doživela. Predstavila sam se sa šest kreacija i prezentacija je bila uspešna što sam zaključila po reakciji publike.

Tara sa manekenkama u njenim kreacijama

Sjajno predstavili Srbiju

U timu koji je predstavljao Srbiju na Nedelji mode u Frankfurtu, a kako smo bili svedoci, predstavili su našu zemlju na najvišem nivou, pored Tare Katarine, bili su njena mama Aleksandra Kostadinović i Teodor Brković Gajin, mladi režiser.

– Nama je poziv Hanemi Štic Kremer velika čast. Ona je osnivač ove revije koja okuplja i stimuliše talente u modnom dizajnu iz celog sveta. Hanemi je pre nekoliko meseci videla Tarin dizajn i odmah je predložila da dođemo na Frankfurtsku nedelju mode, pa je Tara za ovu priliku dizajnirala novu kolekciju. Koncept “Leptir – spasiti lepotu” je Hanemi odmah podržala jer je moda ovde, između ostalog, u službi očuvanja prirode, a leptiri nestaju u celom svetu. Tara nije samo bila inspirisana lepotom leptira nego je svoj rad posvetila uticaju na društvenu svest o prirodi. Tako da njena kreacija ima duboku poruku što su Nemci veoma dobro primili i dobili smo pohvale brojnih stručnjaka – kaže Aleksandra Kostadinović.

Okupila konzule: Aleksandar Damjanac, Ivan Đukanović, Tara i Branko Radovanović

Podrška konzulata

Aleksandra naglašava da su ih Nemci vrlo dobro prihvatili.

– Posebno smo srećni i ponosni jer nas je lepo dočekao Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu. Tara je na premijeri imala veliku podršku Branka Radovanovića, našeg generalnog konzula i Ivane Đukanović, generalnog konzula Crne Gore, čime ostali učesnici ne mogu da se pohvale.

Modnoj reviji u Umetničkoj galeriji prisustvovali i Peter Feldman, gradonačelnik Frankfurta, Hilime Arslana Golbazi, predsednica parlamenta grada Frankfurta. Nedelja mode je nastavljena dan kasnije u svetski poznatom hotelu Krone Asmanshausen koji je prvi na svetu dobio pet zvezdica i u kome su odsedale aristokratske porodice iz celog sveta. Tarini modeli su i tamo privukli veliku pažnju, a reviju je pratilo i gostovanje pop zvezda The Weather Girls dua poznatog po svetskom hitu “It’s Raining Men”.

Teodor, Aleksandra i Tara sa gradonačelnikom Feldmanom i njegovom porodicom

Čudo od deteta

Poslednjeg dana Nedelje mode održana je centralna revija na Opernplacu ispred frankfurtske Stare opere, zdanja koje svojom lepotom u baroknom stilu prkosi okolnim neboderima izgrađenim od betona i stakla. Pored poznatih imena iz sveta mode, reviji su dali na značaju svojim prisustvom gradonačelnik Feldman, a Branku Radovanoviću i Ivani Đukanović, generalnim konzulima Srbije i Crne Gore, pridružili su se Aleksandar Damjanac, generalni konzul BiH i Milkica Romić, član predsedništva SPD u metropoli na Majni. Pored gradonačelnika Frankfurta, generalni konzul Radovanović je jedini imao priliku da se na centralnoj reviji obrati publici, a deo govora je održao na srpskom jeziku i za to dobio aplauz. Tari je pripala čast da osmisli i predstavi ideju za zvanični plakat Nedelje mode 2022. koji je predala Hanemi Štic Kremer. Modeli Tare Katarine su i na Opernpalcu bili najzapaženiji.

Gradonačelnik Feldman je zadovoljan što je u vreme pandemije mogao da se održi ovakav događaj i izrazio nadu da će u svetu i u Frankfurtu broj zaraženih biti mnogo manji.

– Ovo što je Hanemi Štic Kremer uspela da uradi je dobar pokazatelj da Frankfurt nije samo grad banaka i nebodera nego i grad veoma kreativnih ljudi. Tara Katarina je pokazala da iako mlada devojčica ima veoma jaku ličnost.

Dama koja je najzaslužnija za ovaj svetski događaj i koja je prepoznala Tarin talenat, Hanemi Štic Kremer, je i pored svih obaveza našla vreme da se obrati čitaocima “Vesti”, koje je nazvala “naše novine”.

– Kada sam prvi put videla njene kreacije odmah sam je pozvala da dođe u Frankfurt i prikaže svoje modele. U tom trenutku nismo znali da li će se održati Nedelja mode, ali sam joj rekla da ćemo već nešto uraditi da ne izgubimo tako veliki talenat. Njena umetnost ide u pravcu nove ideje ,pa sam je odmah uvrstila u projekat Prozor u novi svet. Ono što smo od nje ovde mogli da vidimo je kao veliki poklon za mene. Tara Katarina je čudo od deteta u svetu mode i njena liccnost se odlično reflektuje u kolekciji leptira. To je novi duh vremena koji nam je potreban posle pandemije.

Ponos svih Srba

Branko Radovanović, naš generalni konzul je od dolaska u Frankfurt podržao modni tim koji je u najboljem svetlu predstavio Srbiju.

– Ovo je zaista neverovatan događaj, ne samo za srpsku zajednicu koja živi ovde, ne samo za Frankfurt nego i za našu zemlju. Imati talenat četrnaestogodišnje devojčice u svetu mode i da taj talenat bude prepoznat na ovakav način i uvažen ovde u Nemačkoj, na ponos je svih Srba u Evropi i u celom svetu. Imao sam priliku da razgovaram sa gradonačelnikom i predstavnicima grada pokušavajući da pokrenem saradnju Beograda i Frankfurta, Hesena i Srbije u oblasti mode i siguran sam da će Tara postati zaštitno lice te saradnje ukoliko do toga dođe.

Teodor, Aleksandra i Tara

Film izazvao suze

Posle revije u hotelu Krone Asmanshausen premijerno je prikazan “Laureatus”, petominutni dokumentarni film o Tari Katarini Ćirković, delo Teodora Brkovića Gajina (18), budućeg velikog srpskog režisera. Teodor je ovim filmom, za koji je napisao i scenario, kod publike izazvao velike emocije, a prema rečima Tarine mame Aleksandre, bilo je i suza u gledalištu.

– Ovaj film je napravljen za predstavljanje na SAE institutu Beogradu i trebalo je da bude govorna naracija, a moja originalna kreacija je bila da to ispričam vizuelno. Film govori o Tarinom životu i njenoj strasti prema modi, kako je došla do te umetnosti koju smo mogli da vidimo ovih dana u Frankfurtu. Mene je fascinirala njena kreacija, istinitost kojom prikazuje sebe kroz svoje modele i zbog toga sam hteo da prikažem njenu priču – rekao nam je Teodor.

On je završio Elektrotehničku školu za multimedije u Pančevu, a paralelno, dok je bio treća godina, položio je prijemni na SAE institutu u Beogradu za digitalnu filmsku produkciju. Planovi su mu da završi master, stvori što više filmova i verovatno ćemo njegovo ime videti na špicama filmova u Holivudu.

Poseta hramu SPC

Vreme između modnih revija Tara Katarina, Aleksandra i Teodor su iskoristili da obiđu znamenitosti prestonice banaka na Majni i posete hram Vaskrsenja Gospodnjeg.

– Veoma sam srećna što smo uspeli da obiđemo hram Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu. Vidim da se gradi, napreduje i smatram da je to važno mesto za našu zajednicu i za ceo svet. Puno mi je srce jer mi predstavljamo naš narod, pa tek posle sebe i onda je velika čast kada daleko od rodne grude obiđete svoju crkvu koja je matica ma gde da ste u svetu – rekla je Aleksandra Kostadinović.

Let leptira na pisti: Manekenke u Tarinim modelima dobile aplauze

Ljubitelj prirode

Zvezdu Nedelje mode u Frankfurtu, Taru Katarinu Ćirković, smo pitali za tajnu ideje o kolekciji “Leptir – spasiti lepotu” kojom se predstavila.

– Oduvek sam bila veliki ljubitelj prirode. Često me je mučila tema u vezi s prirodom koja postepeno nestaje. Došli smo do saznanja da leptiri polako nestaju i tako je rođena ideja da napravim kolekciju koja bi skrenula pažnju na to. Okrenula sam se toj ekološkoj strani. Ideja se pokazala veoma dobrom i izuzetno sam dobro primljena i od ostalih dizajnera i svih u okolini. Publika je bila divna prema meni. Upoznala sam puno divnih ljudi, od gradonačelnika i drugih koji su bili na revijama. Sve je prošlo dobro i stekla sam nova iskustva. Posle treće godine od kada se bavim kreacijom sada imam još više volje i želje da radim i stvaram. To je umetnost koja se stalno menja i moje kreacije se menjaju, proces je drugačiji, materijali su drugačiji i svaka kolekcija je novo iskustvo.

1 COMMENT

  1. Sasvim slučajno sam počela da pratim priču o toj devojčici. Lepa je, vidi se da je dobra i skromna. Ali…. Ne mogu da odolim a da ne prokomentarišem. Dete je potpuno u kandžama ambiciozne majke, koja je uči tim raznim nameštanjima sa dobijanjem nekakvih utešnih nagrada. Ona nije talentovana, ona nije srpski Đoković. Ona je jedna obična devojčica koja crta modele kao milioni devojčica na planeti. Istom tehnikom, istim koloritom. Šta će biti sa tim detetom, ako je sada uče i uljuljkuju u lažima.
    Majko, ostavite dete da se razvija i uči. Daleko je ona od N Novaka Đokovića

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here