Tata-mate i – mame!

Vestionline
Vesti

Bonirig, predgrađe u zapadnom Sidneju, postalo je deo fudbalskog folklora u Australiji zahvaljujuću Belim orlovima, koji već 50 godina ponosno predstavljaju srpsku zajednicu i srpski fudbal na ovim prostorima.

FK Beli orlovi su, kao što je dobro poznato, iznedrili veliki broj fudbalskih zvezda i dan-danas predstavljaju prestonicu srpskog fudbala na Petom kontinentu.

U sklopu takve bogate tradicije, grupa majki srpskog porekla pri Srpskom centru u Bonirigu prijavile su se za letnji fudbalski turnir u malom fudbalu (summer soccer 7v7). Kao i prošle godine Brankica Malić je organizovala dva tima žena čija deca igraju fudbal tokom zimske sezone, jer je to preduslov za pristupanje timu. Znači, dame koje žele da budu deo tima moraju da imaju dete koje igra fudbal.

Ovo takmičenje je organizovao SDSFA, lokalni fudbalski okrug u zapadnom Sidneju, sa ciljem okupljanja, zabavljanja i fizičkih aktivnosti majki i dece fudbalera. Takmičenje se održava od 3. septembra do 5. decembra na terenima Hokston Park reserve, inače domaćem terenu FK Liverpul Olimpika. Takmičarski dani Letnje lige Južnog distrikta su utorak, sreda (kad se takmiče mame iz Boniriga) i četvrtak, a učestvuju ekipe svih uzrasta, od dečice mlađe od šest godina, pa sve do ženskih i muških timova starijih od 35 godina.

Upravo sportski duh i druženje dece i majki nakon završetka zimske lige inspirisali su Brankicu Malić da oformi jedan tim. Međutim, potpuno neočekivano došlo je do velikog interesovanja, pa su na kraju majke iz Sportskog kluba Bonirig oformile – dve ekipe! Ova vesela družina od dvadesetak žena trenira svake nedelje već mesecima, a ove sedmice su počele da se takmiče svake srede u večernjim časovima. Njihove utakmice izazivaju oduševljenje vernih navijača.

Prošle srede, 1. kolo Letnje lige donelo je međusobni duel prve i druge ekipe mama iz Boniriga. Krajnji rezultat bio je neatraktivan – 0:0, međutim, to nikome nije smetalo jer ligaško takmičenje tek treba da se zahukta. Naredna tri meseca biće ispunjena lepim druženjem i, nadamo se, novim sportskim podvizima.

Debi iz snova

Naši timovi su prošle godine u debitantskom nastupu “iz prve” ostvarili ogroman uspeh i završili letnju sezonu 2018. na vrhu tabele, osvajajući sa dva tima prvo i treće mesto. Ovaj uspeh “Bonno Mum’s” pripisuju srpskoj sportskoj tradiciji, ali i velikoj podršci menadžera ova dva tima – Maje Čubrilo i Brankice Malić.

U taboru Bonirigovih majki posebno ističu zasluge trenera Gorana Aleksića i Mikija Čubrila, koji neumorno prenose svoje fudbalsko znanje na ponosne majke iz Srpskog kluba Bonirig.

“Bonno Mum’s” se nadaju da će ponoviti prošlogodišnji uspeh i u novoj sezoni i ovim putem pozivaju sve čitaoce “Vesti” da ih podrže i navijaju za njih.