Pexels

Jedan od trendova vredan pažnje, na koji nas je podsetio Tiktok, jeste nanošenje vazelina na lice pre spavanja, a ako razmišljate da li je ova rutina za vas, evo svih odgovora.

Do sada smo već naučili da ne treba da verujemo svemu što vidimo na društvenim mrežama, pogotovo na Tiktoku, kada je reč o savetima za negu. Ipak, ako ste pomislili da probate rutinu poznatu kao zaglađivanje ili engl. “slugging”, koja je nedavno preplavila ovu platformu, imamo dobre vesti za vas – ona zaista revitalizuje kožu. Dermatološkinja Ejmi Kazuf sa Klivlendske klinike objašnjava prednosti ovog viralnog trenda, koji je zapravo dosta stariji, ali tek sada ima svoj debi na društvenim medijima.

Šta je slaging?

Znate onaj sluzavi trag koji puževi ostavljaju za sobom dok se kreću? Pošto malo podseća na to, ova rutina je tako dobila ime – “slug” na engleskom znači puž golać. Slaging je u osnovi proces premazivanja lica vazelinom preko noći. Gurui za negu kože na društvenim mrežama tvrde da im je to dalo prekrasan sjaj. Pa, kako funkcioniše ova metoda?

– Vazelin je jednostavna i veoma okluzivna mast. To znači da na površini vaše kože formira zaštitni sloj koji pomaže u hidrataciji i sprečava isušivanje – kaže dr Kazuf.

Tri prednosti ove rutine

Zaštitna barijera koju vazelin stvara na površini kože sprečava gubitak vode, a dr Kazuf objašnjava zašto je to dobro po kožu.

Pre svega, hidrira kožu. Kad zadržite vodu unutra, ona puni epiderm poput sunđera, zgušnjava ga i čini elastičnijim. Zatim, štiti: osim što drži vodu unutra, zaštitna barijera sprečava štetne materije da prodru unutra, te sprečava brojne iritacije. I na kraju, regeneriše. Snažna barijera pomaže koži da vrati prirodnu funkciju samoobnavljanja, te se brže popravlja sama.

Kako se izvodi

Počinjete sa čišćenjem proizvodima koji obezbeđuju vlagu, znači na bazi glicerina, hijalurona ili aloje. Izbegavajte one koji sadrže AHA, BHA i retinoide, koji mogu da iritiraju kožu kada se zarobe ispod barijere vazelina. Nanesite malu količinu vazelina, ne nužno na celo lice, već na najtanje i najsuvlje delove kao što su kapci i usne. Ove korake radite pola sata pre spavanja da bi ih koža lepo upila. Stavite peškir na jastučnicu, a kosu skupite da je zaštitite od masnog sredstva. Ujutru očistite lice ponovo i to je sve.

Izbegavajte slaging ako vam je:

koža masna – u ovom stanju već ima priličan lipidni sloj i ne treba joj dodatno dodavanje lipida na površinu;

koža sklona aknama – ono što važi za masnu kožu važi i za kožu sklonu aknama, a zaglađivanje bi moglo da pogorša akne, a ne poboljša;

koža inficirana – ako imate bilo kakvu infekciju ili otvorenu ranu, preskočite nanošenje vazelina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here