Tekebajev: Kirgistan će biti parlamentarna republika

0

 

Zamenik premijera prelazne vlade Kirgistana:Omurbek Tekebajev

"Vlada mi je poverila leglizaciju novih vlasti", rekao je Tekebajev, koji je isti posao obavio i 2005. godine posle pobede "revolucije lala" i bekstva iz zemlje bivšeg predsednika Askara Akajeva, preneo je Itra-Tas.

On je objasnio da je situacija sada sasvim drugačija jer nema parlamenta na čelu sa propredsedničkom partijom, zato što je parlament jednostavno "iščezao".

"Prethodna vlada je dala ostavku, a prelazna vlada preuzela je na sebe ovlašćenja predsednika, vlade i parlamenta. Sva ovlašćenja se stapaju u jedno; mi shvatamo da je to diktatura.

 

Prelazna vlada će na ovaj način raditi šest meseci. U međuvremenu, biće formiran politički sistem i održaće se predsednički i parlamentarni izbori", dodao je Tekebajev.

On je objasnio da je većina članova vlade više za parlamentarnu republiku, u kojoj jedna partija neće imati više od polovine poslanika u parlamentu čak i ako bude dobila apsolutnu većinu glasova.

Osim toga opozicija će imati kvotu od 30 odsto u telima koja upravljanju i kontrolišu izbore.

Prelazna vlada, prema Tekebajevu, takođe planira da depolitizuje policiju, a predviđa se i skorašnja promena prioriteta spoljne politike Kirgistana.

Predsednik Kurmanbek Bakijev može da učestvuje u političkom životu zemlje, naveo je Tekevajev i dodao da kao šef države ima imunitet protiv krivičnih optužbi, ali da taj imunitet ne važi za članove predsednikove porodice.

Svrgnuti predsednik Bakijev, koji je pobegao iz prestonice u svoj zavičaj DŽalal-Abada, na jugozapadu zemlje, kako bi okupio pristalice, ne priznaje poraz.

Kirgistanska opozicija je tokom noći 7. aprila saopštila da je preuzela vlast, a šef nove samoproklamovane vlade Roza Otunbajeva je objavila da je nova vlada raspustila parlament i preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom.

Prethodili su sukobi snaga bezbednosti i demonstranata u prestonici Biškeku u kojima je poginulo najmanje 75, a povređeno više od 1.000 ljudi.

Politički nemiri zbog siromaštva, rasta cena i korupcije u Kirgistanu traju od početka prošlog meseca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here