Tanjug

Pojavljivanje teksta potencijalnog novog okvira o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine možemo da tumačimo i kao svojevrsni probni balon, da bi se procenilo kako će na tekst sporazuma da reaguje javnost u Srbiji, ali i na Kosovu, kaže politikolog Fahrudin Kladničanin, prenosi Danas.

Kladničanin dodaje da iz vesti koji su objavili albanski mediji, ne vidi ni jedan ustupak koje bi Kosovo trebalo da učini, pre svega oko Zajednice srpskih opština, koju Aljbin Kurti ne želi kao novu političku realnost na Kosovu.

U interesu je, dodaje, da se to pitanje reši, posebno u trenutku kada se Evropa nalazi u ratu i kada se nerešena politička pitanja na Balkanu moraju rešavati kako bi se konačno preventivno delovalu u otvaranju potencijalnih novih neuralgičnih tačaka koje mogu eksplodirati, Kosovo je jedno od njih.

– Važno je pratiti kako će na pojavu ovog ‘novog okvira’ reagovati Rusija, Amerika, evropska administracija, ali i zvaničnici Srbije. Ako pratite rečnik nemačkog kancelara Olafa Šolca je po pitanju Kosova mnogo jasniji, za razliku od prethodne nemačke kacelarke Angele Merkel, tako da je dolazak važnih osoba iz Francuske i Nemačke morao da dovede do nekog rezultata, da li je to ovaj novi okrir, videćemo – ističe Kladničanin.

Međutim, napominje, da nacrt dolazi iz neimenovanih izvora koje objavljuju albanski mediji, koji priznaju nezavisnost Kosova i tekst je potpunosti naslonjen albanskim interesima.

– Na posebnoj sednici Skupštine Srbije koja je bila posvećena Kosovu o potencijalnom tekstu ovog sporazuma nije bilo ni reči, čak ni u sitnim signalnima koji bi ukazali da nešto na papiru postoji – zaključuje Kladnčanin.

Prema njegovim rečima, “nacrt okvira” ipak prepoznaje realnost kada je Kosovo u pitanju i u njemu je sadržano ono što posrednici u ovom procesu žele da postignu, međunarodna zajednica već duže vremena nema konkretan i jasan rezultat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here