EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Palestinski dečak ispred izraelskog tenka

Izraelski premijer nastojaće da zateže situaciju najviše što može, a pokušaće i kopneno da uvede vojsku u Pojas Gaze – tenkovi su već tu, a vojska se gomila. Pored dugoročnog cilja izbacivanja palestinskih Arapa iz Pojasa Gaze, trenutni cilj Netanjahua je ostanak na vlasti, ocenjuje Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Benjamin Netanjahu se plaši zatvora, jer se protiv njega vodi nekoliko sudskih sporova koji su mahom u vezi sa korupcijom, a da bi ih izbegao, mora da ostane predsednik Vlade.

Netanjahu ima i političke ciljeve u sukobu

Do sada je, dodaje Janković, pribegavao različitim vrstama kriza – gađao je ciljeve u Siriji, slao je avione iznad Libana i podgrevao manje tenzije sa palestinskim Arapima.

– Netanjahu je morao da da mandat za formiranje vlade opozicionom lideru Jairu Lapidu i naravno da mu ne odgovara da Lapid uspe u svojoj nameri. Za sveukupnu situaciju Netanijahu ima i partnera u predsedniku palestinske samouprave Mahmudu Abasu koji je pod pritiskom zakazao izbore za njihovo zakonodavno telo za ovaj mesec, a predsedničke za jul. Procene su pokazivale da on gubi te izbore te da i njemu odgovara ova zategnuta situacija -rekao je Janković.

Izrael se sprema za kopnenu akciju

Naš sagovornik sugeriše i da egipatska delegacija bezbedonosnih zvaničnika, koji posreduju između Izraela i Hamasa, boravi u Tel Avivu. Njima su izraelski zvaničnici rekli da primirje neće biti moguće pre subote. Janković smatra da se Izrael očigledno sprema za kopnenu akciju koja će produžiti vanredno stanje.

– To ne znači da će ovo trajati večno. Prošli put 2014. operacija je trajala 50 dana. Izrael je u stanju da uđe u Pojas Gaze i da nanese teške gubitke tamošnjim paravojnim ili terorističkim ili gerilskim formacijama zato što ima tehničku, tehnološku i ljudsku superiornost. Ipak, kada se uđe u neposredan sukob mora da se računa i na ljudske gubitke ali su oni i za to spremni – naglašava on.

Izraelska vojska je nedavno održala najveće manevre u svojoj istoriji, vežbali su simultani napad sa severa i sa juga tako da su spremni na sve situacije. Janković ne očekuje da će doći do kraja ovog sukoba, odnosno da će Izrael proglasiti ovu pobedu, jer bi za njih ona značila samo proterivanje svih Arapa u Pojasu Gaze. To Izrael, nikada javno nije rekao, niti će reći, dodaje on, ali to jeste cilj dela izraelske elite.

Turska i Hamas delimično povezani

Sa jasnim stavom oglasio se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je u telefonskom razgovoru sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom rekao da bi međunarodna zajednica trebalo „da održi Izraelu oštru i zastrašujuću lekciju” zbog odnosa prema Palestincima.

Janković podseća da je turski predsednik još 2007. pokušao da organizuje mirovnu konferenciju i kaže da ga ova retorika ne iznenađuje, jer su Hamas i Turska delimično povezani.

– Hamas je nastao kao deo muslimanskog bratstva, a sam Erdogan i njegova politička stranka su bili inspirisani njihovim idejama. Sa druge strane, arapski svet ne želi da Turska bude lider u rešavanju ovog pitanja, jer je njihovo sećanje na Turke slično našem. Ne očekujem da će Turska da zarati sa Izraelom ali je Erdoganu dobro došla ova situacija kako bi je iskoristio za unutarpolitičke svrhe – rekao je Janković.

Janković dodaje da je zanimljivo da se Hamas nakon deset godina obratio vrhovnom vođi Irana za pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here