Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

Delegacija Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa vojnim atašeom u Kijevu Britani Stjuart posetila je područje vojnih operacija u Donbasu i upoznala se sa operativnom situacijom, saopštila je pres-služba štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine.

– U području operacija Ujedinjenih snaga održana je radna poseta američke delegacije na čelu sa atašeom za pitanja vojske i odbrane, pukovnikom Britani Stjuart. Zamenik komandanta Ujedinjenih snaga Eduard Moskaljev upoznao je američku delegaciju sa aktuelnom bezbednosnom politikom i operativnom situacijom na frontu – navodi se u saopštenju pres-centra na Fejsbuku.

Kako se ističe, predstavnici SAD posetili su jedinice ukrajinske vojske koji obavljaju zadatke na kontakt-liniji i razgovarali su snagama bezbednosti.

– Američka vlada je duboko zabrinuta zbog situacije koja se razvija oko granica Ukrajine i na sve moguće načine podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine – izjavila je Stjuartova, prenosi pres-služba štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine.

Pres-centar štaba Ujedinjenih snaga Ukrajine objavio je fotografije posete, a na pojedinim se primećuje da Stjuartova nosi uniformu sa amblemom 72. zasebne mehanizovane brigade „Crni Zaporošci“ kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine. Na amblemu je prikazana lobanja i natpis „Ukrajina ili smrt“.

Prethodno je Stjuartova optužila Rusiju za „neprestanu agresiju“ protiv Ukrajine. Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da „pomenuta izjava nosi sadrži tvrdnje, provokativne je priurode i podstiče ukrajinsku stranu na nasilno rešavanje unutrašnjeg sukoba u Donbasu“.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski juče je posetio Donbas, gde je obišao položaje ukrajinske vojske. On je istakao da je situacija u tom regionu napeta.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

5 KOMENTARA

    • Znaci Amer ima pravo da igra šefa pred ruskom granicom? A.rusi da ćute? Vazi Luka… u pravu
      si..jadni ameri,dobrice…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime