Tenzije zbog sećanja na Tjenanmen

0

U noći s utorka na sredu navršiće se četvrt veka od masovnih demonstracija na pekinškom Tjenanmenu, Trgu nebeskog mira, kad je kineska vojska oružjem i tenkovima u krvi ugušila višemesečne prodemokratske proteste u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Bio je to trenutak kada je Kina najozbiljnije uzdrmana od Drugog svetskog rata.

Policija je u pripravnosti na glavnom trgu u Pekingu
 

Iako se događaj u kojem je živote izgubilo na stotine Kineza u toj zemlji ni na koji način ne obeležava, vlada u Pekingu i dalje strahuje od duha Tjenanmena te je pojačala bezbednost i privela protivnike režima uoči 25. godišnjice. Policija je postavila kontrolne punktove i patrole u ulicama oko centralnog gradskog trga.
Uoči godišnjice, preventivno su privedeni disidenti i aktivisti za ljudska prava. Nekima je naloženo da napuste Peking, a nekima da ostanu u svojim kućama. Među njima ima političkih aktivista, umetnika, advokata.

Krvavi obračun 1989.
 

U Kini juče i danas nije dozvoljeno organizovanje događaja u vezi sa mirnim prodemokratskim protestima 4. juna 1989. godine, koje su vlasti ugušile tenkovima. Francuski dopisnici iz Pekinga javili su da ih je policija šest sati ispitivala nakon što su na ulici intervjuisali ljude povodom studentskih demonstracija od pre 25 godina.
Prema zvaničnim podacima, 4. juna 1989. je poginulo 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, ali je prema izveštajima većine svetskih medija poginulo više hiljada ljudi.
Na kraju osamdesetih stanje u Kini je bilo dovoljno uzavrelo da su počeli da se događaju i javni skupovi. U proleće 1989. počela su mirna studentska okupljanja na kojima se tražila promena državne politike, prestanak nepotizma i odlazak korumpiranih političara. Studentski pokret dobio je zamah u trenucima iskazivanja javne žalosti zbog smrti bivšeg generalnog sekretara kineske KP, umerenog političara i reformatora Hua Jaobanga, kad je na njegov ispraćaj sredinom aprila na Tjenanmen stiglo oko 50.000 studenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here