“Terati Ukrajinu da bira između Istoka i Zapada znači uništiti je“

0

AP
Ukrajina od Zapada čeka pomoć koja neće doći: Vaclav Klaus
 

– Ukrajina je ponižena u ulozi oruđa u daleko većoj igri sukoba sa sve jačom Rusijom. Pitanje je kako izaći iz toga. Poslednjih 15 meseci pokazuje da nastavak krize nepodnošljivo povećava njene troškove, produbljuje razdor u zemlji i jača njenu destabilizaciju. Ukoliko pogledamo razvoj bez predrasuda i otvorenih očiju videćemo da je Ukrajina upala o klopku promena geopolitičke situacije u kojima Rusija nalazi svoj novi identitet ili otkriva ponovo stari – rekao je Klaus u Beču.

Pregovori jedino rešenje

Izlazak iz klopke geopolitičkog spora Zapada i Rusije u koju je upala Ukrajina Klaus vidi samo u pregovorima i kompromisu.

– Održavanje sadašnjeg stanja ne može da bude u interesu Ukrajine, ali ni Rusije ni Zapada – kazao je Klaus na kongresu u Beču.

Bivši češki predsednik naglasio je da su koreni krize u Ukrajini primarno unutrašnji, pošto po njegovoj oceni Ukrajina nije savladala promenu iz pasivne administrativne jedinice totalitarne sovjetske imperije ka državnosti i suverenitetu a najgora je među postkomunističkim zemljama kada je u pitanju tranzicija u parlamentarnu demokratiju i tržišnu privredu.

– S druge strane jasno je da na današnju krizu u Ukrajini utiče, možda čak i upravlja njome, inostranstvo. Prvobitno domaći problem promenio se u sukob oko dominacije u Evropi i svetu i sukob sve slabijeg Zapada sa sve samouverenijom Rusijom – rekao je Klaus u panelu o Ukrajini.

Klaus je za eskalaciju okrivio pre svega Zapad koji prema njegovim rečima ne želi sebi da prizna u kako dubokoj krizi se obreo i prikriva to sve jačom ekspanzijom svojih vrednosti i geopolitičkih ambicija, stvarajući tako nova žarišta tenzija u svetu, među kojima je i Ukrajina.

– Dati Ukrajini izbor između Istoka i Zapada znači uništiti je. To vodi zemlju u nerešivi konflikt koji ne može a da nema tragične posledice. Upravo to se sada odigrava pred našim očima – rekao je bivši češki predsednik.

– Plašim se da Ukrajina i njene dominantne političke elite i dalje računaju na neku intervenciju sa strane a ne traže domaća politička rešenja. Ne predlažu nikakve kompromise koje bi mogli da ponude ljudima na istoku zemlje da steknu njihovo poverenje. Računaju na represije i nerealna očekivanja ekonomske i vojne pomoći sa Zapada. Ona neće doći – kritikovao je Klaus i vlasti u Kijevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here