EPA-EFE/ILIYA PITALEV
Ruski tenk "Terminator"

Novina Piter Sičiu napisao je za „Nešenal interest“ članak o jačim stranama borbenog vozila za podršku tenkovima „Terminator“ i istakao da je vozilo opravdalo svoj nadimak.

On je podsetio da nadimak „Terminator“ nije zvaničan, ali da to borbeno vozilo može da pruža vatrenu podršku, kao i da pogađa lake oklopne mete, tenkove i borbena vozila pešadije.

U članku je navedeno da „Terminator“ može da radi i zajedno sa sistemima za protivvazdušnu odbranu na bojnom polju u cilju borbe protiv helikoptera protivnika, kao i protiv aviona koji lete nisko i pri malim brzinama.

„’Terminator’ je dobro naoružan i oklopljen. Pogodan je za borbu na tesnim i uskim ulicama“, objasnio je ekspert.

Protivtenkovski raketni sistem vozila je u stanju da pogodi metu udaljenu do šest kilometara. Sučiu je istakao da je „Terminator“ prilično brz za svoju veličinu.

„Terminator“ je borbeno vozilo za podršku tenkovima, predviđeno za izvođenje manevarskih borbenih akcija u sastavu tenkovskih i motorizovanih jedinica kao višenamensko sredstvo, uključujući korišćenje nuklearnog i drugih vidova naoružanja za masovno uništenje. Konstruisan je na bazi tenka T-90.

Poseduje dva topa 2A42, dva automatska bacača raketa AG-17D, četiri protivtenkovske navođene rakete „Ataka“ i 7,62-milimetarski mitraljez PKTM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here