pixabay.com
Foto: Ilustracija

Haos sa lažnim dojavama o podmetnutim bombama u Srpskoj nastavljen je i juče, a na meti su se, nakon dece u školama, našle i ostali najosetljiviji delovi stanovništva – teški bolesnici i trudnice. Na mejl adresu Univerzitetsko-kliničkog centra Srpske u Banjaluci ujutro je stigla poruka “Alah je veliki i svi nevernici će eksplodirati”.

To je alarmiralo sve bezbednosne službe, u UKC su stigle jake policijske snage, a pacijenti među kojima i veliki broj trudnica i onkoloških bolesnika privremeno je završio na ulici i parkingu ispred zgrade.

– Najoštrije osuđujem one koji su uputili pretnje najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS. Pretiti tek rođenim bebama, nedužnim bićima i vitalno ugroženim pacijentima je užasno, da nemam reči. Ipak, iako nismo bili spremni na tako veliku pretnju smatram da smo zajedno sa policijom maksimalno brzo odradili posao kako bismo počeli normalno da radimo – poručio je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka okvalifikovao je kao terorizam dojavu da je u UKC RS postavljena bomba, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz te uprave je potvrđeno da su njeni službenici protivdiverzionim pregledom utvrdili da nema bezbednosnih pretnji.

Već u rano prepodne sve službe u UKC bile su na raspolaganju pacijentima.

– Ostaje gorčina i zgroženost svih zdravstvenih radnika da se, pored škola, napadi i pretnje upućuju i zdravstvenim ustanovama. Nadam se da se ovo neće ponoviti – rekao je Đajić posebno istakavši da nijedan pacijent nije bio ugrožen.

Svi kojima je bila potrebna direktna nega, a morali su da budu evakuisani iz zgrade, uza se su imali medicinsko osoblje – dodao je Đajić.

Policija je utvrdila da su lažne dojave o postavljenom eksplozivu u sredu stigle na adrese čak 429 škola u Srpskoj. U svim objektima završeni su protivdiverzioni pregledi i utvrđeno je da nema bezbednosnih pretnji.

U Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske potvrđeno je da se juče nastava u osnovnim i srednjim školama odvijala nesmetano.

Preteća poruka stigla je i na imejl BN televizije iz Bijeljine, pa su zaposleni u ovoj medijskoj kući deo radnog dana proveli van zgrade. Istovremeno, zabeleženo je i nekoliko novih dojava u Sarajevu, a među zgradama koje su se našle na meti bila je i ona u kojoj je smeštena Centralna izborna komisija BiH.

Opet “udarili” na škole

I pojedine škole u Srbiji u sredu su se ponovo našle na meti “bombaša”. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle na imejl adrese nekoliko osnovnih i srednjih škola u Nišu, Subotici i Novom Pazaru. Dojave su stigle za jednu školu u Novom Pazaru, četiri u Nišu i dve u Subotici.