Facebook/Kancelarija za KiM
NASTAVLJAJU SE HAPŠENJA SRBA NA SEVERU KIM: Tzv. kosovski policajci u akciji

Na administrativnom prelazu Brnjak uhapšen je Srećko Sofronijević, Srbin iz Zvečana, koji je 13. oktobra 2021. jedva ostao živ nakon što mu je ispred porodične kuće, u Rudaru kod Zvečana, pripadnik tzv. specijalne kosovske policije pucao u leđa.

Borba za njegov život trajala je više meseci, a nakon oporavka je nastavio da živi s porodicom, suprugom i dvoje dece na Kosovu i Metohiji. Njegova supruga Katarina Vasić Sofronijević kaže da je uhapšen kada su krenuli ka centralnoj Srbiji.

Nema krivice

– Neočekivano su mu rekli da izađe iz vozila. Deca su bila sa nama, dečak i devojčica. Trajalo je dugo, čitavih dva sata, dok sam dobila informaciju da on ide na jug, nisu mi rekli šta je u pitanju – ispričala je ona i dodala da je za decu to bila stresna situacija.

Katarina Vasić Sofronijević je poručila da će se boriti za pravdu.

– Dokazaćemo pravdu i znam da on ni za šta nije kriv što mu se stavlja na teret – naglasila je, uz navode da su 13. oktobra 2021. teško preživeli njegovo ranjavanje, a da njihova deca danas proživljavaju opet isto.

Kancelarija za KiM, u oštrom reagovanju, ističe da je Sofronijević uhapšen zato što je branio svoj dom.

– Priština ga tereti za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Kosova, samo zato što je branio dom kada je Rosu upala u Zvečan, bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka, koji je bio životno ugrožen – ističu oni.

Kažu da je on jedan od brojnih Srba koji su mirno branili pravo na život, a da su svi oni postali žrtve Kurtijeve srbomrzačke politike.

– Dok su oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu slobodni, Sofronijević, koji je čuvao svoje dete je u pritvoru – saopštila je Kancelarija za KiM.

Plan o proterivanju

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ironično primećuje da privremene institucije u Prištini imaju čudan običaj da krivcima proglase one koje su prethodno pokušali da ubiju.

– Lekari su ga čudom spasli, pošto mu je metak probio pluća. Za taj gnusni zločin niko nije odgovarao i nikakva ozbiljna istraga nije sprovedena. Danas, u kafkijanskom zapletu, Sofronijevića je ista kosovska policija uhapsila na osnovu “rušenja ustavnog poretka”?! Čudan način da se kaže da je kriv zato što je zaštitio dete od metka, svojim leđima… I da, primite Kosovo u Savet Evrope i učinite ovu šaradu kompletnom – napisao je ogorčeno na platformi Iks.

Srpska lista je saopštila da je hapšenje Sofronijevića nastavak terora režima u Prištini nad srpskim narodom.

– Optužba za napad na ustavni poredak je deo plana Aljbina Kurtija da se svi viđeni Srbi proteraju sa severa KiM – ističu oni i napominju da se na listi za hapšenje povodom napada na ustavni poredak nalazi više od 80 osoba, od kojih su neki lekari, privrednici, politički predstavnici srpskog naroda, direktori javnih institucija i ustanova.

Lažne garancije

Kancelarija za KiM smatra da su naredbodavci hapšenja Sofronijevića SAD i EU koje su 28. decembra 2022. dale čvrste garancije rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja ili progona Srba koji su bili na mirnim protestima i barikadama 2021. godine.

– Zbog tih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić je zamolio Srbe sa severa KiM da barikade povuku, što su i učinili, nevoljno, slušajući državu i predsednika, ali i tada upozoravajući svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu – podsetili su iz Kancelarije za KiM.

Pritvor 48 sati

Advokat Dejan Vasić, koji zastupa Sofronijevića, kaže da je on dobro i da nije zabrinut i pored toga što mu je određen pritvor od 48 sati.

– Vrlo dobro zna gde je bio tog dana i zna da nije uradio ništa loše što bi moglo da bude predmet krivičnog gonjenja. Očekujem da Specijalno tužilaštvo neće tražiti produženje pritvora i da će on biti pušten – kaže on.

Naš junak

Srećko Sofronijević je, kako je rekao Aleksandar Vučić, srpski junak koga su ranili “banditi” i sproveli isti ti “banditi”, uz podršku EU i SAD.

Na novinarsko pitanje da li se ovim hapšenjem pojačavaju pritisci na Srbiju, poručio je da će svi koji gaze ustavni poredak Srbije odgovarati, svi koji učestvuju kroz proteste i demonstracije.

– Svi Albanci koji u tome učestvuju odgovaraće, ne mogu Srbi da budu hapšeni što su se suprotstavili i upucate ih, pa ih još terate u zatvor, a da odgovora nema. Nećete taj film više da gledate – kaže, između ostalog.

2 COMMENTS

  1. Treba Den Hag sto vise uposliti na takvim i slicnim slucajevima. Dati UN do znanja da se radi o obicnom etnickom ciscenju. I tko to sve podrzava. Zatim na CNN i BBC da svet cuje. Tako se vodi inteligentna borba protiv antikrista…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here