EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Serija napada na Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji se nastavila, a posle obijanja više pravoslavnih hramova, u ponedeljak je napadnuto dvoje maloletnih Srba u Starom Gracku nadomak Lipljana.

– Sanja D. (17) i Veljko T. (16) presretnuti su tokom šetnje, kada je iz taksija izašao nepoznati muškarac, počeo da trči za njima i viče na albanskom. Oni su u poslednjem trenutku uspeli da se sakriju u obližnju kuću i pozovu pomoć, dok je napadač nastavio da lupa po prozoru i vratima – saopštila je Kancelarija za KiM uz napomenu da će o incidentu obavestiti specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Ovaj napad, kako se navodi, izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane posle stravičnog masakra 14 žetelaca u julu 1999. godine.

U Kancelariji ocenjuju da je narastajući talas nasilja prema Srbima i srpskim svetinjama na KiM u direktnoj je vezi sa antisrpskom retorikom i antisrpskim delovanjem vlasti u Prištini i poručuju da je krajnje vreme da se albanskim ekstremistima stane na put.

Na zaoštravanje situacije na KiM kroz nove napade na srpsko stanovništvo i svetinje, prema rečima istoričara Aleksandra Rakovića, treba gledati u geopolitičkom kontekstu, odnosno kroz ukrajinsku krizu na kojoj se sudaraju Zapad i Istok, a koju bi Zapad mogao da iskoristi da sprovede svoje interese na Zapadnom Balkanu.

– Ta dešavanja bi mogla da im posluže i za pogoršanje situacije u našem regionu, a time i za podrivanje srpskih interesa. Na KiM su učestali napadi na srpsko stanovištvo i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali kako vidimo, ima provokacija i u Bosni i Hercegovini, ali i Crnoj Gori, pa i u Severnoj Makedoniji sa SPC-om – kaže Raković koji smatra da je na delu i napad na srpske lidere i srpski narod u celini.

Napominje i da su te provokacije vrlo ozbiljne.

– U slučaju eskalacije krize u Ukrajini, pažnja Rusije okrenula bi se dešavanjima nadomak njenih granica. To bi nekim faktorima na Zapadu odlično poslužilo, pošto smatraju da učestalim napadima na Srbe i srpsku baštinu na KiM, mogu da isprovociraju Srbiju da reaguje, a jače turbulencije na ovom prostoru bi dovele do veće krize – pojašnjava nam.

Povodom učestalih napada na srpske objekte na Kosmetu, oglasilo se i Ministarstvo kulture koje ističe da je reč o vandalskim incidentima, zasnovanim na ekstremizmu i bezumlju. Ovi anticivilizacijski činovi, kako kažu, pokazuju stepen ugroženosti srpske kulturne baštine.

– Na delu je pokušaj da se sejanjem netrpeljivosti i nasilja unese strah među Srbe. Pozivamo međunarodne aktere da osude svaki ekstremizam i u okviru svog mandata zaštite prava i slobode Srba na KiM i kulturno nasleđe od uništavanja, skrnavljenja i ugrožavanja – navode oni.

Skrnavljenje grobova

Do incidenta na KiM došlo je i na pravoslavni praznik Sveta Tri jerarha kada je pajserom obijena Crkva Svetih vrača u Drenovcu. Česta su i skrnavljenja srpskih nadgrobnih spomenika na KiM. Poslednji se desio pre mesec i po dana na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice kada je prema navodima Kancelarije, potpuno uništeno šest spomenika, a dva oštećena. U Orahovcu su sredinom juna prošle godine polomljene nadgrobne ploče i porušeni krstovi na više grobova, što kako je saopštila Eparhija raško-prizrenska, nije prvo skrnavljenje.

Među metodama zastrašivanja su, prema oceni Kancelarije za KiM, i policijski pretres srpskih kuća. Poslednji se desio na Badnji dan ove godine u Štrpcu.

Tri puta više incidenata

Alarmantan je i podatak da je od početka godine bilo tri puta više etnički motivisanih incidenata nad Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je nedavno ukazao da su etnički motivisani incidenti usmereni protiv Srba gotovo svakodnevni. Prema podacima Kacelarije od početka 2021. do početka ove godine dogodilo se čak 136 incidenata na tom prostoru.