Teroristi u Francuskoj koristili municiju iz BiH?

0

Beta/AP
Sumnja se da su braća Kuaši u napadu na "Šarli Ebdo" koristili municiju iz BiH
 

Na čauri je utisnuta oznaka "IK 86", a prema svetskom šifrarniku za municiju, reč je o municiji proizvedenoj 1986. godine u fabrici "Igman" iz Konjica, navodi "Glas Srpske".

Policije BiH i Francuske su u proteklih nekoliko godina izvele više akcija u kojima su uhapšeni šverceri i zaplenjena znatna količina oružja. Akcije su sprovedene pod indicijom da krijumčareno oružje i municija završavaju u rukama terorista.

Sumnja se da su oružje i municija nestajali iz vojnih skladišta pod plaštom uništavanja viška naoružanja, koje je obavljano uglavnom u firmama namenske industrije u Federaciji BiH (FbiH).

U Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), koja je vodila istragu o švercu i zloupotrebama prilikom uništavanja oružja, kažu da su završili deo posla i predali izveštaj Tužilaštvu BiH, a da na ostalim slučajevima još rade.

Iz Sipe ističu da su vršili provere u vezi sa švercom naoružanja iz BiH u Francusku i da znaju za mnogo nezakonitosti u vezi sa švercom naoružanja iz firmi namenske industrije u FBiH.

"U saradnji sa francuskim bezbednosnim agencijama proverićemo i informaciju da su teroristi u Parizu koristilu municiju iz BiH", navode u Sipi.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za bezbednost u bivšem sazivu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da su informacije da su teroristi koristili municiju iz BiH još jedan dokaz da je oružje iz BiH završavalo u rukama raznih militantnih grupa na raznim svetskim destinacijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here