Teroristi ucenjuju ceo svet

0

Savet bezbednosti UN pozvao je zemlje sa uticajem da izvrše pritisak na sirijske pobunjenike povezane s Al Kaidom da oslobode 45 pripadnika mirovnih snaga UN iz Fidžija koji su prošle nedelje zarobljeni na Golanskoj visoravni. U saopštenju odobrenom od strane svih 15 zemalja članica Saveta bezbednosti traži se da se zarobljeni mirovnjaci sa Fidžija odmah i bezuslovno oslobode.
Sukobi na Golanskoj visoravni traju od prošle srede kada su sirijski pobunjenici zauzeli granični prelaz između Sirije i Izraela, blizu napuštenog grada Kuneitre. Borci iz Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, oteli su mirovnjake UN iz Fidžija i opkolili dva kontingenta vojnika iz Filipina. Svi vojnici služe u UN mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF).
Tamo 1.200 pripadnika mirovnih snaga UN decenijama obezbeđuje zonu razdvajanja između Sirije i Izraela koji je deo Golana okupirao u ratu protiv arapskih suseda 1967. godine.
Diplomate UN su navele da su pripadnici Nusra fronta uputili niz zahteva, uključujući i onaj da budu skinuti sa UN liste terorističkih organizacija.
Nusra front optužuje UN da nisu ništa učinile da pomognu sirijskom narodu od izbijanja pobune protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada u martu 2011. godine. Oni navode da su mirovnjaci sa Fidžija zarobljeni u znak odmazde zato što UN ne obraća pažnju na svakodnevno prolivanje muslimanske krvi u Siriji, i čak sarađuje sa Asadovom vojskom. Misija UN na Golanu sada ima vojnike iz šest zemalja – Fidžija, Indije, Irske, Nepala, Holandije i Filipina. Jedan broj zemalja povukao je svoje vojnike zbog rasta nasilja. Ladsu je rekao da je misija UN na Golanu pojačana oklopnom i drugom
vojnom opremom i rekao da smatra da je veoma važno da mandat UNDOF-a, koji je doprineo stabilnosti tom regionu, bude nastavljen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here