EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da ga u četvrtak u Briselu očekuju teški pregovori, a da će prve teme dijaloga Beograda i Prištine biti pitanje interno raseljenih lica i nestalih osoba, kao i ekonomija.

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je kazao da je cilj Srbije da iz tih pregovora “izvuče što više”, a da je situacija za državu “teška i komplikovana”.

– Cilj je da izvučemo što više i izgubimo najmanje što moramo i da probamo da vratimo izgubljeno od 2000. do 2012. godine – kazao je Vučić, uz konstataciju da više ne sme da otkriva javnosti kako ne bi oštetio poziciju Srbije.

– Evropski put Srbije i investicije zavise od razgovora sa Albancima i zato mora da se razgovara, jer ne možemo biti izolovani. Pozicija Srbije i srpskog naroda na KiM je veoma teška, a naše je da nađemo najbolje rešenje i sačuvamo nacionalne interese. Mnogo je teško. Nikada neću da lažem narod kako je dovoljno samo da kažem – ne. Moj posao je da na odgovoran način vodim zemlju, da pokušamo da nađemo rešenje, da se mirimo sa Albancima, a da time ne ugrozimo naše interese – rekao je predsednik Srbije.

On se saglasio sa konstatacijom da je pregovarački proces oko budućeg statusa Kosova u prvi plan stavio rivalitet Evrope i SAD, ali je i podsetio da je obaveza koju je usvojila Generalna skupština UN da ti pregovori teku pod pokroviteljstvom Evropske unije.

– Nema igre oko toga. Makron i Merkelova su pokazali veliku zainteresovanost. Naravno, i zbog geopolitičke igre sa Amerikancima, ali i što znaju da ne može beskonačno da traje stabilnost, koja je negde naređena. Nikome nisu u interesu sukobu i ratovi. Ne želim da za vreme mog mandata bilo koje dete vratim majci u kovčegu, ali ćemo učiniti sve da sačuvamo naše interese – rekao je Vučić i dodao da Srbiju uz predstojeću “tešku bitku” za Kosovo, očekuje i borba protiv korone, ali i za uspešniju ekonomiju, tvrdeći da plate i penzije neće biti smanjene.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, ali i zbog protesta u više gradova u Srbiji, predsednik Srbije je pozvao sve građane na disciplinu i odgovornost, tvrdeći da imamo dovoljan broj lekara i bolnica, kao i opreme, uključujući 1.137 kliničkih respriratora.

– Srbija je opremljena, ali bolnice su nam pune. Molim ljude za odgovornost i pobedićemo koronu. Samo je potrebno da pokažemo tu vrstu jedinstva – poručio je Vučić.

Govoreći o protestima, on smatra da je najbolji dokaz da je Srbija nezavisna država to što i ruski, nemački i američki mediji “pišu isto” o okupljanjima u više gradova Srbije, ali da bezbednosne službe nemaju dokaze da je u njih umešana Rusija.

– Najčudnija je uloga dvojice Izraelaca, kod kojih je pronađena zanimljiva oprema, kao i državljanina Britanije, Škota. Najviše je bilo crnogorskih državljana, ali i iz Hrvatske. Neki su tu slučajno, neki sa namerom i naše službe će sve da ispitaju – naveo je Vučić i dodao da je prema izveštavanju hrvatskih medija jasno “da je u pitanju kompletno logistička podrška za rušenje vlasti u Srbiji”.

– Ta logistika protiv Srbije je žešća i jača nego ikada. Panika ih je uhvatila, jer će Srbija da ih pretekne iduće godine po BDP-u. Pre nego što odem sa vlasti preteći ćemo Hrvatsku po BDP i nikada se nećemo vratiti nazad – tvrdi Vučić.

Povlači se sa čela stranke?

Predsednik Srbije, koji je ujedno i lider Srpske napredne stranke, najavio je da će se uskoro povući sa mesta predsednika najveće političke partije u zemlji.

– Uskoro će organi stranke to objaviti, pa ću biti samo predsednik građana – najavio je Vučić.

Nezadovoljan odgovorima SPS

Komentarišući učešće na protestima sina funkcionera SPS Petra Škundrića, kao i savetnika u ministarstvu ekologije koju drži ova partija, Aleksandar Vučić je rekao da nije zadovoljan objašnjenjima lidera SPS Ivice Dačića i ministra Gorana Trivana da ti ljudi nemaju veze sa SPS.

– Dačićevo objašnjenje je glupo, ali je Trivanovo još gluplje s obzirom na to da je reč o savetniku, kome je omogućio da uzme pola miliona evra – kazao je Vučić.

Dačić: Hoće da nas odvoje

Lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić (na slici) smatra da su protesti pokušaj destabilizacije Srbije.

– Sastavni deo toga je i pokušaj da se SPS odvoji od SNs, odnosno Dačić od Vučića. To pokazuje i naslov “SPS zbog Dačićeve politike prema Vučiću izgubio 230.000 glasova”, koji je objavljen na jednom portalu. Cilj je da se pripremi akcija postavljanja pitanja moje odgovornosti – kaže Dačić.