pixabay.com

Hrvatska spada među evropske rekordere po kreditima čija je otplata zbog udara koronakrize zamrznuta.

To su pokazali novi podaci Evropskog regulatornog tela za bankarstvo (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima EBA, krajem juna prošle godine u Hrvatskoj je pod moratorijumom bilo 14,4 posto ukupno odobrenih kredita banaka. Veći udeo kredita čija je otplata u prvom talasu korona pandemije u EU bila zamrznuta imali samo Kipar (48,1 posto), Mađarska (23,3%) i Portugalija (22,2 %), piše portal Indeks.

Otprilike jednak udeo zamrznutih kredita, ali ipak nešto manji od Hrvatske, imali su, prema podacima EBA, Grčka (14,3%), Rumunija (14,1%) i Slovenija (13,9%).

Čak i zemlje u kojima je udar koronavirusa bio najjači, poput Italije, Španije i Francuske, imale su manji udeo kredita pod moratorijumom nego Hrvatska, napominje portal. Prema podacima EBA, u Italiji je pod moratorijom bilo 13,1 posto ukupnih kreditnih obaveza dužnika, u Šaniji 9,6 posto, a u Francuskoj 7,1 procenat.

Otplatu kredita su u EU najmanje zamrzavali Nemci, što ilustruje podatak da je samo 1,6 posto ukupne vrednosti kredita u najvećoj ekonomiji EU bilo pod moratorijumom.

Prema podacima HNB-a, moratorijumu na otplatu kredita su više pribegavale kompanije, nego građani.

Naime, krajem 2020. godine, kako ističu u centralnoj banci Hrvatske, čak 17 posto kredita odobrenih preduzečima bilo je pod moratorijumom, dok je istovremeno bilo zamrznuto samo tri posto vrednosti kredita koje su banke odobrile građanima.

Razlog treba tražiti u činjenici da je koronakriza mnoge delatnosti u Hrvatskoj bacila na kolena, To se pre svega odnosi na turizam i ugostiteljstvo, kao i prateće delatnosti poput rentakara, povremenog prevoza i turističkih agencija, ali i drugih uslužnih delatnosti, zaključuje se u tekstu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime