Teški metali plove ka Drini i Savi

0

Đ. Janković
Otrovano okruženje: Jalovište u Kostajniku
 

– Obilnije padavine mogu doneti još veće probleme. Teški metali otiču u Kostajničku reku i dalje ka Koreniti, Jadru, Drini i Savi ugrožavajući životnu sredinu – kaže on.

Drugi član veća Janko Aleksić razgovarao je sa direktorom Agencije za životnu sredinu. Neke od ustava postavljenih pre petnaestak dana su već oštećene, zagađena voda ističe pored njih, a preko poslednje u nizu preliva direktno u Kostajničku reku koja ponovo teče siva.

– Otkako su postavili brane, voda je bila čista, a sada je ponovo siva. Kažu da je pukla neka cev i zato ponovo izlazi ova prljavština. Iza poslednje ustave do naše kuće nakupilo se vode i strepimo da ne pukne – kaže Ljiljana Jovanović, koja živi u prvoj kući ispod jalovištaa, tik uz Kostajnički potok.
Prošlog meseca je ekipa RTB Bor izvela hitnu sanaciju jalovišta i uradila 1.300 metara kanala za prihvat i odvod atmosferskih i ostalih voda koje gravitiraju ka jalovištu, ugradila 300 metara cevovoda za prihvat i odvod voda iz samog jalovišta i pet velikih brana sa geotekstilom i slamom za flotaciju i prečišćavanje voda sa jalovišta. Međutim, jalovina ponovo curi.

Isteklo 80.000 kubnih metara jalovine

Tokom majske poplave oštećeno je jalovište u Kostajniku i počelo je isticanja toksične jalovine. Dok nije urađena sanacija, prema nekim procenama, iz jalovišta je za pola godine isteklo oko 80.000 kubnih metara jalovine, a teški metali nađeni su u Kostajničkom potoku, Koreniti, Jadru, Drini i Savi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here