EPA-EFE
Srbi u Gračanici proslavljaju Božić (Foto: Arhiva)

Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević ocenio je danas da je teško izvodljivo vraćanje 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM iako tu mogućnost predviđa Rezolucija 1244.

– Mislim da je teško izvodljivo, jer postoje Briselski sporazumi iz 2013. godine i posle toga potpisano je još nekoliko sporazuma gde je Srbija nažalost prihvatila određene uslove i povukla sve svoje institucije sa celog Kosova, pa i sa severa Kosova – ocenio je Ljepojević.

Dodao je da to nije nemoguće, ali da bi bilo vrlo komplikovano i da bi mnoge stvari morale da se urade.

– Vratiti institucije koje su ukinute je vrlo teško. Vlada Albanaca u Prištini ima potrebu da stalno dokazuje svoju državnost i njima ovakve tenzije odgovaraju. Oni misle da time potvrđuju da su kakva-takva država. Nije mi jasno šta bi mogla Srbija tu da uradi u institucionalnom smislu. Srbiji su vezane ruke u velikoj meri – smatra Ljepojević.

On je prokomentarisao i potencijalni odgovor Srbije.

– Šta može Srbija da uradi? Srbija može da kaže da je došla u situaciju da povuče svoju saglasnost na dosadašnje sporazume i da jednostavno više ne učestvuje u bilo kakvim političkim procesima koji obezbeđuju korak dalje u stvaranju državnosti Kosova. Pitanje Kosova nije samo pitanje Srbije, nego je i međunarodno pitanje – istakao je on.

Dodaje da postoje zemlje u EU koje su važne, kao što su Nemačka i Francuska koja je prva priznala nezavisnost Kosova.

– Naravno tu je i Amerika čiji je to projekat. Međutim, postoji još jedan nivo, a to je da je Kosovo od početka deo šire geopolitičke igre i ta igra još nije završena, a u toj situaciji je važno šta kažu i drugi ključni igrači. Tu su Rusija i Kina koja je član Saveta bezbednosti čiju ulogu ne treba podceniti, a koja je veoma zainteresovana za taj prostor – smatra on.

Ljepojević ocenjuje da je odlučnost Srba na Kosovu jedina nada za Srbiju.

– Odlučnost Srba koji žive na Kosovu je u stvari jedini problem za Albance i Zapad, a jedina nada i za Srbiju. Ti ljudi su veoma odlučni i izdržali su 20 godina terora i to je jedna istinska odlučnost. To bi trebalo da se zna i da se podrži nekim instrumentalnim potezima. Pretnja pripadnicima bezbednosnih snaga može da pomogne, ali ništa ozbiljnije od ovoga ne mogu da očekujem – navodi on.

13 COMMENTS

  1. A jel prihvatila da albanci digim cevima ulaze. NIJE. Tako da ne moze da albanci potpisuju svasta i kista se ne drza. Ako oni logi mozemo i mi. TACKA

  2. Ta résolucija Nigde ne Pise za Srbiju, Sramota da mucite narod i lazete za nesto Sto ne postoji,Bila YU umrla je i treba se pomirit s’time, Kosovo je Susedna Drzava i tacka, moze neki ludac da se samog Sebe Ali to je to

  3. 1244 Rezolucija UN
    Je jasan dokument
    I sve mora da se sprovede

    Srbi probudite se
    🇷🇸☦️🇷🇸
    A zapadni prijatelji …?
    Neko je lud zar ne ?

  4. mnogo nalaziterazloga zasto srbska vojska nemoze na kosovo
    a nikad ne pomenetesamo jeda mnogo vazan da srbski vojnik mora da ide na kosovo
    da brani taj preostali srbski narod na kosovu ma ko moze da vam veruje citavapoliticka situacija u srbiji
    odbacuje care lazo sprzi i ovo malo srbije sto je ostal jer nisu vredni svog oopstanka amin

  5. Balkan,Znaci i Srbija su bili dugo deo Osmanskog Carsva,pa Turci imali su neke Restrikcije 100 godina,Koje se ukinu 2023, Ako Srbija napravi neku gresku i ulazi u Konfliktu sa Bilo s’kim u Regionu, Moze lako da klizne u Turski Uticaj i to i Silom,Posto Srbija se osamostalila pré negde 100 godina od Turske a Kosovo pré 20 godina od YU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here