Kulturno udruženje srpske omladine Trst
PREDSTAVLjANjE STRIPA: Maja Berović, Tijana Delić i Živorad - Žika Mišić

Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta nedavno je u sali Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu predstavilo izdanje grafičke novele “Tesla – Gospodar munja – Iskoni” na srpskom jeziku.

Ovo delo, autora i ilustratora Živorada – Žike Mišića, na italijanskom jeziku udruženje je prethodno promovisalo krajem 2022, o čemu su “Vesti” i tada pisale.

– Na ovoj promociji smo čuli razmišljanja autora i ilustratora ove knjige koju je grafički priredila izdavačka kuća Hamerle Editori iz Trsta u saradnji sa našim udruženjem, uz finansijsku podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine i potporu Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu. Radi se o posebnom izdanju na srpskom jeziku, štampanom u promotivne svrhe zahvaljujući doprinosu Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – ističe Maja Berović, predsednica Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta.

Promocija izazvala veliko interesovanje

Srpskom izdanju svojim radom doprinelo je nekoliko članova udruženja: Ilija Janković (savetnik projekta), Milan Mladenov (tekst jedne epizode), dr Maja Berović (adaptacija i uređenje teksta), Tijana Delić, Milica Golubović i Milica Joketić (prevod teksta sa italijanskog), Dušica Milutinović i Dijana Musulin (prekucavanje teksta), uz lekturu Dr Lune Gradinšćak, uređenje teksta Matea Martelija i dizajn korica Andree Dantesa Lungo Zuretija.

Tokom prezentacije, neki od članova koji su sarađivali na izdanju podelili su svoje utiske o zajedničkom radu i inspiraciji kojom odiše Nikola Tesla kao ličnost i inovator za sunarodnike u matici i dijaspori.

Jedna od stranica novele

Podsetimo, na prvoj promociji izdanja na italijanskom rečeno je da se o Teslinom odrastanju zna vrlo malo i da novela u stripu govori o njegovom detinjstvu, a potom prati Nikolu Teslu kroz prve poslove u Budimpešti, Mariboru i Parizu, pa sve do selidbe u Ameriku i njegovih prvih izuma.

Autor Živorad – Žika Mišić navodi da su informacije koje se pronalaze o Tesli u različitim izvorima često kontradiktorne.

– Dok sam proučavao materijal, pokazalo se da se mnogo zna o njegovim naučnim radovima, ali malo o njegovom privatnom životu, pogotovo iz ranih dana. Zato smo odlučili da ga predstavimo pre svega mlađoj publici. Teslin život kao primer mladima. Grafička novela, dakle, priča o detetu, zatim dečaku i najzad – čoveku – navodi Mišić.

Poklon udruženjima Srba

Mlađi i drugi znatiželjni učesnici na prezentaciji imali su priliku da dobiju na poklon primerak ove grafičke novele, uz nezaobilazan potpis i posvetu autora, propraćen naročitim originalnim ilustracijama izrađenim za tu priliku.

Naslovna strana knjige

Kao deo saradnje sa Kancelarijom za dijasporu, preostali primerci izdanja biće podeljeni drugim udruženjima Srba u Evropi, uz naglasak na ona koja imaju mogućnost izlaganja knjige u nekom domu kulture ili biblioteci, kako bi se omogućio pristup što većem broju čitalaca iz dijaspore.

Život kao strip

Živorad – Žika Mišić, rođen je 1961. godine u Zatonju, kod Velikog Gradišta. Kao crtač pojavljuje se već sa 17 godina u ranim knjigama. Od 1989. živi u Trstu, gde je 1997. objavio svoj prvi strip “Sonja u Trstu”. Posle toga izdaje preko 25 knjiga, o kojima govori na samostalnim izložbama slika. Za Narodni muzej u Velikom Gradištu 2014. i 2015. godine izradio je četiri toma serije “Gradištanske priče”, od kojih je postavljena i lična izložba. Više od devet godina predaje tajne ove profinjene umetnosti na Akademiji stripa u Trstu. Neumorni istraživač, kretao se u skoro svim tokovima stripa kao žanra, uvek pokušavajući da se na taj način usavršava.

Knjiga priča i o Tesli dečaku

Prava slika o nama

Kulturno udruženje srpske omladine u Trstu (ACGS) osnovano je 2017. godine iz želje da se naša omladina okupi oko zajedničkih aktivnosti kulturnog, naučnog i umetničkog karaktera koje

bi imale dvostruki efekat: da tršćanskom društvu bliže predstave pravu sliku Srba i Srbije, kao i da kroz aktivnosti građanskog aktivizma stvore živahan krug mladih ljudi koji će stečenu mrežu poznanstava moći da koriste u poslovne i društvene svrhe. Takođe, udruženje promoviše integraciju, inkluziju i obrazovanje mladih iz srpske zajednice u Trstu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here