Lična arhiva
ZANIMLJIVO NAJMLAĐIMA: Učenici rado izvodili eksperimente

Prestižni festival nauke Trieste Next, koji je svoje mesto pronašao u okrilju grada Trsta još od 2012, održan je i ove godine. Ovaj festival postao je prilika za okupljanje svih ljubitelja inovacija, a iza svakog štanda, demonstracije i prezentacije krije se priča u kojoj se prepliću prošla znanja, sadašnje ideje i vizije budućnosti. U takvom okruženju štand Kulturnog udruženja srpske omladine ( Associazione Culturale Giovanile Serba -ACGS ) predstavljao je harmoničnu simbiozu nauke i kulture.

– Ovo je drugi put da na festivalu nauke predstavljamo lik i delo Nikole Tesle i to je prirodan nastavak kulturnih i naučnih događaja koja smo ovom našem velikom inovatoru počeli da posvećujemo još 2021. godine. Posebno mesto u prezentaciji na festivalu zauzele su edukativne radionice za decu. Pored toga priređena je prezentacija grafičke novele “Tesla – Gospodar munja – Iskoni”, autora Živorada Žike Mišića. Ovo delo, prvo na italijanskom, a potom i na srpskom jeziku prethodno smo promovisali krajem 2022, i sredinom ove godine o čemu su “Vesti” tada pisale. Takođe, još jednom je predstavljen grafički roman “Tesla – čovek koji je oblikovao budućnost” italijanskog ilustratora Danijela Meučija. Delo italijanskog crtača, ilustratora i strip autora o Tesli ne govori samo kao o naučniku i pronalazaču, već kao o istinskom superheroju van svog vremena i dodatno je oslikalo i dočaralo život i rad velikog srpskog izumitelja – istakla je Dijana Musulin, potpredsednica ACGS.

Organizatori i koordinatori događaja uz Dijanu Musulin bili su dr Maja Berović, Dušica Milutinović, Tijana Delić, a značajnu pomoć pružili su članovi udruženja Nastja Preradović Višić, Nenad Stokić i Nikola Sandić.

Nikola Sandić i Maja Berović

– Prvi dan festivala učenici italijanskih škola sa teritorije grada Trsta bili su u prilici da dođu do našeg štanda na zakazani termin i čuju predavanje o Tesli. U pitanju je bio uzrast od 11 godina na više. Predavači su bili dr Maja Berović i Rozario Pulano. Kroz zanimljive i interaktivne igre, posetioci i učesnici bili su u prilici da se upuste u avanturu razumevanja osnovnih principa Teslinih izuma i patenata, otkrivajući svet elektronike i elektromagnetizma – pojašnjava za “Vesti” Nikola Sandić.

Nenad Stokić dodaje da je prezentacija stripa o Tesli održana i u knjižari u samom centru grada.

– Na događaju smo imali i goste iz škola sa primorja, iz susedne Slovenije – kaže Nenad.

Članovi udruženja koji su pripremali nastup na festivalu
I stariji pokazali zanimanje za interaktivne igre
Zanimljiv čas u dopunskoj školi

Nauka i kultura

Kulturno udruženje srpske omladine se ne ograničava samo na promociju nauke. Širi spektar delovanja Udruženja obuhvata brojne kulturne, naučne i umetničke aktivnosti. Sa željom da predstave pravu sliku srpske kulture i identiteta, ali i da stvore aktivnu zajednicu mladih, oni teže integraciji i inkluziji kroz različite projekte, od kulturno-turističkih obilazaka do učešća na različitim naučnim festivalima. Kroz svoje aktivnosti udruženje ističe koliko je važno prepoznavanje i čuvanje kulturnog nasleđa, ali i integracija nauke i kulture.

Iskustvo prenela mladima

U okviru projekta “Srbija u Italiji” Kulturno udruženja srpske omladine je ugostilo dr Lunu Gradinšćak, profesorku srpske književnosti i jezika, saradnicu Filološkog fakultetu u Beogradu i Matice srpske.

– Ona nas je upoznala sa istorijatom Narodne biblioteke Srbije, nastankom “Letopisa Matice srpske” i značajem očuvanja kulturne baštine uopšte. Iskustvo stečeno višegodišnjim radom u osnovnoj školi u Subotici prenela je učenicima dopunske škole na srpskom u Trstu, kako bi ih što bolje upoznala sa našom kulturom, tradicijom i jezikom. Uspešnu realizaciju ovog projekta omogućila je finansijska podrška Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima i potpora Generalnog konzulata Srbije u Trstu. Posebno zahvaljujemo učiteljici Slađani Marković i turističkom vodiču Danici Krstić na saradnji i neizmernoj podršci – kaže Maja Berović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here