Tanjug/AP

Dobra vest za sve koji planiraju da putuju u Kvinslend iz Viktorije i Novog Južnog Velsa. Obavezni PCR test na kovid, koji ne sme da bude stariji od 72 sata, biće besplatan u svim državnim ambulantama i klinikama širom zemlje, potvrdio je savezni ministar zdravlja Greg Hant.

On je na taj način stavio tačku na skoro nedelju dana dugu prepirku sa premijerkom Kvinslenda Anastasijom Palaščuk, koja je zahtevala da Hant odobri popust u okviru Medikera i za testiranje u privatnim ambulantama, kako putnici u ovu državu ne bi morali da plaćaju 150 dolara po osobi za testiranje.

Negativan PCR test je pored Kvinslenda potreban i za ulazak u Južnu Australiju i Zapadnu Australiju. Sada je ministar Hant konačno stavio tačku na ovu situaciju, koja je izazvala stres kod mnogih porodica koje su planirale povratak kući u Kvinslend ili putovanje u Sunčanu državu.

“Vlada Komonvelta je uvek finansirala 50 posto od cene PCR testova”, napisao je ministar Hant na Tviteru.

On je takođe objavio da će za ulazak u Kvinslend biti dovoljno da putnici pokažu SMS poruku u kojoj ambulanta gde su testirani potvrđuje da su negativni na kovid. Dakle, fizički sertifikat u štampanoj formi ipak neće biti potreban.

– Jedino što se promenilo jeste da Kvinslend ponovo priznaje rezultate testa poslate porukom na mobilni telefon. Posle 18 meseci prihvatanja ovakve potvrde, vlada ove države je na 24 sata odbila SMS poruku kao validan dokaz, a sada su ipak odustali od zahteva za štampanim sertifikatom – izjavio je savezni ministar zdravlja Greg Hant.

On je dodao da su građani jedino morali da plate testiranje u slučaju da žele izdvanje sertifikata koji potvrđuje da su negativni. Sada ovaj dokument neće biti potreban za Kvinslend, Južni Australiju i Zapadnu Australiju, već će za svaku od ovih država biti dovoljno da se pokaže poruka na telefonu.

Hant je optužio premijerku Palaščuk da je kratkotrajnom promenom ovog zahteva samo izazvala bespotreban stres kod putnika.

Karantin do 17. decembra

Kvinslend će od 17. decembra otvoriti svoje granice bez odlaska u karantin i za one delove Australije koji se smatraju za žarišta, a to su u ovom trenutku Viktorija i Novi Južni Vels.
Očekuje se da će do tog datuma 80 posto građana ove države starijih od 16 godina biti potpuno vakcinisani protiv kovida. Podaci od srede pokazuju da je 85 posto žitelja Kvinslenda primilo bar jednu dozu, a revakcinisano je nešto više od 74 odsto populacije starije od 16 godina.
Trenutno, za ulazak u Kvinslend iz žarišnih zona i dalje se zahteva 14-dnevni kućni karantin, uz negativan test i obavezu da se doputuje avionom, a ne kopnenim putem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here