EPA/ADAM VAUGHAN
Ušla u istoriju: Lorin

Predstavnica Švedske Lorin pobednica je Pesme Evrovizije. Sa pesmom “Tatu” (“Tetovaža”) ova pevačica zabeležila je drugu pobedu na najvećem muzičkom takmičenju, čime je postala drugi izvođač u istoriji kojem je to uspelo. Takođe, ovo je sedma pobeda za Švedsku koja se izjednačila sa Irskom u broju evrovizijskih pobeda. Švedska je od početka vodila, a u jednom trenutku je Finska uspela da napravi preokret brojnim glasovima publike. Na pobedničkoj pres konferenciji okupljenim novinarima pobednica je izjavila da se oseća odlično.

– Počinjem da se topim. U početku je bilo kao “šta se sada desilo? Uvek sam bila pomalo spora, ali sad počinjem da shvatam i sad je… bože!” – rekla je i dodala:

– Ova Evrovizija je mnogo veća. I obožavam ovu zajednicu. Ljudi dele prelepe vrednosti, moje vrednosti. I ovaj događaj će postati još veći. Bila sam nervozna. Cela arena je bila nervozna i ti osećaš tu nervozu, tako da da – rekla je Lorin i otkrila kako održava i smiruje energiju:

– Govorim celom timu da ih volim. To me prizemljuje. Ovo nije samo vezano za mene. To je vezano za sve nas.

Naš predstavnik Luk Blek, koji se predstavio sa pesmom “Samo mi se spava” zauzeo je 24. mesto.

– Jako se radujem, ali sam i dosta nostalgičan jer će ovo biti poslednji put da nastupam na ovoj sceni. Možda poslednji put da radim ovako sa celim timom. Što je meni drago da smo bili i u teškim trenucima jedni za druge i da smo uspeli malo da se rasteretimo u nekom smislu – rekao je Luk Blek uoči finala.

Veoma upečatljivi na pozornici, kao što je bilo i očekivano bili su predstavnici Hrvatske, kontrovezni riječki bend Let 3, koji su izveli pesmu “Mama ŠČ”.

Završnica finala je bila uzbudljiva, na drugom mestu našla se Finska, dok je treću poziciju osvojio Izrael. Finale Evrovizije održano je u Liverpulu, Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju umesto Ukrajine, prošlogodišnje pobednice, koja zbog rata nije mogla da bude domaćin najvećeg muzičkog takmičenja. U finalu se za trofej borilo 26 zemalja, po 10 izabranih iz oba polufinala, prošlogodišnji pobednik Ukrajina i pet zemalja koja uvek imaju direktan prolaz, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Španija i Francuska.

Pobednika su birali stručni žiri i publika, kako zemalja učesnica, tako i preostalih zemalja sveta.

Kejt otvorila finale

Finale Pesme za Evroviziju otvoreno je spektakularnim nastupima na velikoj sceni u Liverpulu. Takmičenje je otvorila princeza od Velsa, Kejt Midlton, svirajući na klaviru pesmu posvećenu Ukrajini. Kejt Midlton svirala je klavir u zamku Vindzoru, a nakon njene emotivne pesme usledio je nastup prošlogodišnjeg pobednika, Kalush Orhestra, koji je odneo pobedu u Torinu 2022. godine pesmom “Stefania”. Princeza od Velsa dirljivom izvedbom oduševila je publiku u prepunoj liverpulskoj areni i na spektakularan način otvorila najveće muzičko takmičenje u Evropi.