M. Vlašić
Sećanje na šampionske dane s Orlovima: Nikola sa suprugom Jovanom

U prostranstvu sportskih dostignuća, postoje pojedinci koji urezuju svoja imena u anale sportske istorije, ostavljajući legate koji opstaju decenijama. Među tim velikanima u srpskoj zajednici Sidneja stoji Nikola Zonjić, čije ime je sinonim za izuzetnost i strast, poštovano zbog svojih dostignuća na fudbalskom terenu kao legenda Belih Orlova iz Boniriga.

Ipak, iza priznanja za svoje sportske podvige krije se priča o transformaciji i inovaciji, putovanje koje ga je odvelo izvan granica fudbalskog terena, da istraži nove teritorije u oblastima informacijskih tehnologija i ugostiteljstva.

Zonjić je sa Orlovima osvajao trofeje i bio član slavne generacije koja je osvojila do sada poslednju titulu šampiona Novog Južnog Velsa. Uvek je na terenu davao celog sebe i sjedinjavao svoju istrajnost sa fudbalskim talentom i znanjem, sve dok prošle godine nije okačio kopačke o klin i u potpunosti se posvetio drugim sferama života.

Sa istom strašću Nikola sada uspešno plovi i kroz informacione tehnologije, ali istovremeno kreće i u druge izazove, kao što je „Tesla 369“, kafe-restoran u Maunt Pričardu, koji je svedočanstvo njegove vizije – fuzija tradicije i inovacije, gostoprimstva i tehnologije. Ipak, razgovor smo, naravno, počeli od sportske karijere.

Tesla 369 tim: Gordana, Nevena i Ratka

Nikola, kako ste prvi put otkrili svoju strast prema fudbalu?

– Kroz odrastanje, fudbal je postao neizostavan deo mog života. Igrao sam ga s drugovima i pratio svaku utakmicu, kao mnogi dečaci. Motivacija je dolazila iz podrške cele porodice, a posebno od oca i ujaka koji su dosta vremena provodili sa mnom. Kroz fudbal čuvam najlepša sećanja na mog oca, a dok sam igrao u Crnoj Gori, ujak je i tad bio uz mene. Takođe, osećao sam želju da na najbolji način predstavim sebe i porodicu, naš klub i zajednicu – kaže Nikola u razgovoru za „Vesti“.

Nikola Zonjić

Šta vas je navelo da završite fudbalsku karijeru i pređete u IT industriju?

– Veliki faktor koji me je motivisao bile su godine! (smeh) Dok sam se bavio fudbalom, istovremeno sam radio i studirao. Neočekivano sam se zaposlio u IT industriji pre petnaestak godina. Iako sam najpre studirao drugi smer, ispostavilo se da se otvorila prilika u IT, a vremenom sam shvatio da se i najbolje snalazim u struci kojom se danas bavim.

Kakav je koncept vašeg kafea „Tesla 369“ i šta ga čini drugačijim od drugih lokala?

– „Tesla 369“ je porodični biznis, kojim upravljaju dve porodice uz angažovanje i doprinos rodbine. Smatramo da je naš kafić skriveni dragulj, sa izvanrednom kuhinjom koja priprema tradicionalna jela zahvaljujući Gordani. Želimo da postanemo omiljeno mesto za druženje i uživanje u kafi i najboljoj pljeskavici, i da budemo svakodnevna društvena tačka koja spaja sve uzraste.

Kako je raditi s porodicom na zajedničkom projektu, kako održavate harmoniju u poslu i privatnom životu?

– Rad s porodicom na ovakvom projektu je izazovan. Iako smo mnoge stvari radili po prvi put, uspeli smo da uskladimo naše obaveze i iskustva i da ih podelimo na način koji odgovara svima. Kafić nije samo prostor za posao, već je postao neizostavan deo naših života, pružajući nam divnu priliku da budemo zajedno i delimo trenutke. Posebno je inspirativno videti celu porodicu, rodbinu, prijatelje i zajednicu kako se udružuju u ovom kafiću, što dodatno ističe važnost porodičnih veza i zajedništva.

Kakvi su planovi za budućnost?

– Što se tiče „Tesle 369“, nastavićemo da gradimo našu poziciju u zajednici. Planiramo unapređenje ponude hrane i pića, kako bismo privukli još više gostiju i omogućili im nezaboravno iskustvo. Takođe, organizovaćemo različite događaje i aktivnosti koji će dodatno obogatiti našu zajednicu.

Kako ste uspeli da ostvarite svoje snove i koje prepreke ste morali da savladate na tom putu?

– Na putu suočavanja s izazovima, podrška mojih najbližih bila je ključna i oblikovala je moj stav prema svim preprekama, učinila da razvijem otpornost i da svaki izazov shvatim kao priliku da se nadogradim kao. Moj životni moto je da u svemu što činim težim vrednostima koje su iznad prolaznih stvari, na suštinske aspekte života kao što su saosećanje i duhovni rast – zaključio je Nikola Zonjić.

Savet mladim sportistima

Nikola ima i savet za mlade sportiste koji teže da izgrade uspešnu karijeru i van terena.

– Pre svega je potrebno da se posvete obrazovanju, kako u školi, tako i van nje, i da istraže različite opcije za svoju budućnost izvan sportskog sveta. Treba da razvijaju dugoročni plan i da se aktivno usavršavaju, jer mogu da budu uspešni sportisti i da istovremeno rade na ličnom razvoju izvan sportskih aktivnosti – kaže Zonjić.

Tesla je inspiracija

Nikolu smo pitali i zašto se odlučio za ime „Tesla 369“ i kako slavni naučnik i inovator inspiriše njegov poslovni model.

– Ime je inspirisano revolucionarnim radom Nikole Tesle, koji predstavlja simbol naše srpske kulture i globalnog doprinosa. Brojevi 3, 6 i 9 imali su poseban značaj u Teslinom radu, smatrajući se ključem za otkrivanje tajni univerzuma. Teslin pogled na život i svet može poslužiti kao inspiracija za sve nas, a njegovo nasleđe predstavlja izvor inspiracije za ljude širom sveta – objašnjava Zonjić.

Inače, kafe „Tesla 369“ nalazi se na adresi 33-35 Hamel Rd u Maunt Pričardu, na jugozapadu Sidneja.

Majka hrabrost

Odgovarajući na pitanje kako je u životu uspeo da spoji ljubav prema fudbalu, tehnologiji i ugostiteljstvu, Nikola nam je otkrio koliko je svetao primer njegove majke Ratke Zonjić uticao na njega.

– Fudbal je oduvek bio moja strast, a IT sam gledao kao dugoročnu karijeru koja se uklapala uz fudbal. Ugostiteljstvo me je takođe uvek privlačilo, jer sam podsvesno osećao želju da budem deo nekog kafića. Volim dinamiku i taj socijalni aspekt. Kada je moja majka, nakon smrti mojih oca i tetke, napustila uspešnu karijeru u zdravstvu i prešla u ugostiteljstvo, osnivajući ketering biznis, to je bilo inspirativno iskustvo iz kojeg sam izvukao mnoge važne lekcije. Njena hrabrost i uspeh imali su dubok uticaj na mene. Kada je potom odlučila da otvori kafić sa svojom prijateljicom Gordanom Kolarević i njenom kćerkom Nevenom Ljubišić, obratila mi se s predlogom da sarađujemo i tako sam ušao u ugostiteljstvo – kaže Nikola.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here